időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Csökken a bizalom

2004.12.31. 00:00

Folyamatosan csökken a hazai és külföldi elemzők, valamint a piac bizalma a pénzügyi kormányzattal szemben – derül ki a Reuters hírügynökség előrejelzéseinek összehasonlításából, amely szerint a gazdaságkutatók ma lényegesen pesszimistábban értékelik a magyar gazdaság helyzetét, mint egy évvel ezelőtt.

Borúlátóbbak az elemzői értékelések, s ez mind az idei, mind a jövő évre érvényes: a Reuters jelentéseinek a portfolio.hu által végzett összehasonlítása szerint a legtöbb makrogazdasági mutató megítélésében számottevő negatív változás történt 2003 decemberéhez képest. A 2004. és 2005. évre vonatkozó inflációs várakozások egy év alatt mintegy 0,4 százalékkal lettek rosszabbak, de jelentős romlás következett be a folyó fizetési mérleg hiányára vonatkozó várakozások esetében is. A tavaly decemberben várt 4,5 milliárd eurós hiány helyett az új előrejelzések már 7,1 milliárd eurót elérő deficittel számolnak, azaz az elmúlt év során közel hatvan százalékkal emelkedett a prognózis.
A legjelentősebb különbség az államháztartási hiányra adott értékeléseknél állapítható meg, tavaly december óta ugyanis közel 400 milliárd forinttal – azaz mintegy 54 százalékkal – emelkedett a várható idei deficitre vonatkozó prognózis. Ugyanez érvényes a jövő évi költségvetésre is: az elemzők immár úgy ítélik meg, hogy a tavaly előrejelzetthez képest másfél százalékkal magasabb lesz a GDP-arányos hiány 2005-ben. Az elemzők szkeptikussá váltak az euróövezeti csatlakozást illetően is. Az összehasonlításból kiderül: egy év alatt négy évvel tolódott ki az euró bevezetése előtt kötelező ERM-belépés ideje, miközben egyre több elemző kétli, hogy teljesíthető lenne hazánk 2010-es euróbevezetési céldátuma.

-----
A közszféra hatékony működtetése stratégiai versenyképességi kérdés hazánk számára, így ebben a nyugat-európai államoknál gyorsabban kell előrelépnünk – hangsúlyozta az MTI-nek adott év végi nyilatkozatában Draskovics Tibor, aki szerint a kormány határozott szándéka, hogy a következő évben folytassa az államigazgatás korszerűsítését.Járai: hazánk az utolsók között. A Magyar Nemzeti Bank szempontjából a 2004-es évet vegyes folyamatok jellemezték, az infláció az MNB által felvázolt úton haladt, a jegybankot viszont számos megalapozatlan támadás érte, az év végén pedig az Európai Unió joggyakorlatával ellentétes törvényt fogadott el a parlament – összegezte Járai Zsigmond az idei év fő tendenciáit az MTI-nek. A jegybankelnök 2004 ellentmondásos tényezői közé sorolta a vártnál kisebb szigorítást a gazdaságpolitikában, s azt, hogy a magyar gazdaság ténylegesen megvalósított teljesítménye kevesebb volt, mint amit az ország a felzárkózási programjában vállalt. Járai hangsúlyozta: az Európai Unióhoz frissen csatlakozott tíz ország között a gazdasági mutatók összevetésében Magyarország az utolsó helyeken szereplő államok közé került. Mint mondta, jövőre a monetáris politikában csak akkor lehet lazítani, ha szigorúbb lesz a gazdaságpolitika. (Sz. E.)A Reuters elemzői előrejelzései2003. decemberben2004. decemberben
Átlagos infláció 2004-ben (%)6,46,8
Éves infláció 2005-ben (%)3,954,4
Államháztartási hiány 2004-ben (Mrd Ft) 8901370
Államháztartási hiány 2004-ben (GDP %-ban) 4,35,5
Államháztartási hiány 2005-ben (GDP %-ban) 3,555
Euróbevezetés időpontja20092010
GDP-növekedés 2004-ben (%)3,14
Folyó fizetési mérleg hiánya (Mrd euró)4,57,1

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.