időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Példátlan oroszverés

2006.08.18. 23:00

Tegnap este hétkor a budapesti Körcsarnokban Magyarország–Korea női kézilabda-mérkőzést rendeztek a Pannon Kupáért, a Margitszigeten pedig fél nyolctól magyar–orosz pólóderbi zajlott az Unicum Kupáért. A bőség zavara. Ezzel küzdhetett Kemény Dénes is, a férfi vízilabdázók szövetségi kapitánya, mert bár eredetileg csütörtökre ígérte a szeptemberi belgrádi Eb-re utazó keret kihirdetését, szombatig türelmet kért. A játékosok mindenesetre úgy értékelhették e kétnapos halasztást, hogy a mester még nem döntött, ezért igencsak nekidurálták magukat a nyitónapon, aminek a szlovének látták kárát. A mieink úgy nyertek 23-3-ra, hogy a 11-0-ra végződött 2. félidőben gólt sem kaptak. Még a torna rajtja előtt, de már a két harmatos ellenfél – Szlovénia és Hollandia – ismeretében kérdeztem Kemény Dénestől, vetély- vagy inkább játszótárstól függetlenül képes-e felmérni, melyik jelöltje milyen formában van, azaz mondjuk a Szentes ifi elleni brillírozás is adhat-e támpontot az Eb-re. A kapitány igennel felelt, de a kevésbé szakértő szem számára többet nyújthatott volna az oroszok elleni meccs. Amely tegnap az Unicum Kupa döntője volt, hiszen az oroszok a csütörtöki nyitányon 13-6-ra elintézték a hollandokat, és afelől se legyen kétségünk, hogy ma is két papírforma-eredmény születik.
Igaz, péntek este is csak addig tűntek valamelyest veszélyesnek Csomakidzéék, amíg marcona és eltökélt tekintettel végighallgatták a régi szovjet himnuszt. A látvány és a zene akár 1956-os budapesti és melbourne-i emlékeket is idézhetett volna, ám a meccs a legkevésbé sem. A vendégek ugyanis különösebb meggyőződés nélkül vagdosták a labdákat Szécsi kapusba és a blokkokba, még emberelőnyeiket is roppant sematikus módon rontották el. Eközben odaát Biros, Kásás és Szívós irdatlan gólokat dobált, Kiss Gergő pedig még ezeknél is megsemmisítőbb módon ejtett, úgyhogy az első negyed végére 5-1-re, a másodikra 8-1-re alakult a részeredmény.
A folytatásban is érdekesebb látványt nyújtott az ellenfél kispadja, mint a játéka. Kabanov mester és a cserék leszegett fejjel, gesztusok nélkül ücsörögtek, náluk már csak a vízben lévők tűntek egykedvűbbnek. Szerencséjük, hogy mindezt 2006-ban művelték, mert ötven éve talán még rájuk sütötték volna, hogy szabotőrök. A magyarok azért így is találtak tétet maguknak, egymást múlták felül az Eb-keretbe kerülésért, aminek 14-1-es vezetés után 14-4-es győzelem lett a hozadéka. Kemény Dénes mindezt így kommentálta: „Dolgozunk, és ennek megvan a látszata is. Szerintem az elmúlt száz évben soha nem vertük meg tíz góllal a szovjeteket vagy az oroszokat.”
És ez számunkra messze nem az évszázad mérkőzése volt.
A torna másik találkozóján: Hollandia–Szlovénia 10-5.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.