időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Tarlós gyalogtúrára indul Budapestért

Szabó Zsolt
2006.08.13. 23:00

Tudom, mit kell tennünk, és azért, hogy Budapesten együttműködés, béke és rend legyen, augusztus végétől huszonhárom napon át gyalog bejárom a főváros valamennyi kerületét – jelentette be Tarlós István, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és számos civil szervezet által támogatott független főpolgármester-jelölt, aki tegnap megnyitotta kampányirodáját a Józsefvárosban.

A Köztársaság tér 1. szám alatt naponta nyolc órán át mindenkit várnak, s nemcsak kampányügyekről, hanem a fővárost érintő valamennyi kérdésről szívesen beszélgetnek bárkivel. Tarlós szerint az iroda helyszínválasztása szimbolikus, hiszen az MSZP székházának közelsége a praktikus együttműködési szándékot jelzi, továbbá az október elsejei önkormányzati választás estéjén könnyebben tud majd egyeztetni a baloldali főpolgármester-helyettes személyéről.
– Budapestet egykor Kelet-Európa Párizsaként emlegették, azonban az itt élők az eltelt tizenhat évben elvesztették hitüket abban, hogy Bécs vagy Berlin lakóihoz hasonlóan egyszer ők is büszkék lehetnek fővárosukra.
*
Másfél évtized alatt csaknem félmillió ember hagyta el Budapestet, gyakorlatilag nem lehet közlekedni, és a várost elborító graffitik, a szeméthalmok, a lepusztult pályaudvarok és más deviáns jelenségek megszüntetése nem várható a fővárosi önkormányzat jelenlegi vezetésétől. Ehhez elsősorban cselekvésre, együttműködésre, az azonnal érvényesíthető bírságok bevezetésére van szükség – húzta alá a főpolgármester-jelölt, aki lapunk kérdésére elmondta: reméli, szeptemberben a jelenlegi főpolgármester válaszol kihívására, hogy személyesen vitassák meg Budapest problémáit. Hozzátette: Demszky Gábor mindeddig nem volt hajlandó magyarázatot adni a lényeges kérdésekre, többek között arra, hogy miért vontak ki 173 milliárd forintot a főváros fejlesztéséből, miért szédíti a budapestieket a fedezet nélküli Podmaniczky-tervvel, s nem utolsósorban miért nem adnak egy fillért sem a BKV üzemeltetésére. Tarlós különösen elfogadhatatlannak tartja, hogy az önkormányzat a százszázalékos tulajdonában álló közlekedési társaság költségvetését – az Állami Számvevőszék megállapításai szerint is törvénysértően – évek óta veszteségesre tervezi, miközben a városháza az év végére fizetésképtelenné válhat.
– Budapest valós helyzetét az itt elő és dolgozó emberekkel, a kerületekkel közösen akarom felvázolni, hogy egy hónap alatt véglegesíthessük a város felvirágoztatásának programját. Jelzésértékű, hogy körutamat augusztus 28-án Csepelen kezdem és szeptember 28-án Békásmegyeren zárom – utalt a főpolgármester-jelölt arra, hogy ő nem a Belvárosból, a Rózsadombról, hanem a lakótelepek világából indult, amikor 16 évvel ezelőtt Óbuda–Békásmegyer polgármesterévé választották. Gyalogtúrájának állomásait, ahol lehet, a Dunán hajózva közelíti meg. – Mindenkivel, akivel csak tudok, beszélni szeretnék közös jövőnkről, ezért a kerületek lakóival, az ott található intézmények vezetőivel, dolgozóival keresem a kapcsolatot, bejárva az adott városrész köztereit, főbb nevezetességeit, a helyi sikerek helyszíneit éppúgy, mint a szégyenfoltjait. Programom teljes terjedelemben olvasható lesz az interneten, vázlatát szórólap formájában a héten 800 ezer példányban minden fővárosi lakásba eljuttatjuk – mondta Tarlós István, aki leszögezte: a kétszintű fővárosi önkormányzati rendszer nem vált be, a fővárosban rendkívüli a pazarlás (30 hivatali ügyosztály és több mint két tucat bizottság működik kis hatékonysággal. Szerinte átszervezéssel milliárdos megtakarítás érhető el, azonban szükségesnek tartja a helyi adókról szóló törvényeket, valamint a közbeszerzést és az építésügyet szabályozó törvények megváltoztatását is. – Javaslatok előkészítésén dolgozunk, és győzelmem esetére azt tervezem, hogy a főpolgármesteri kabinet munkájába a kerületi polgármestereket is bevonom – hangsúlyozta.

Kit támogat Katona? A Fidesz és az MSZP, mint korábban, most is egymáshoz közeledik – olvasható Katona Kálmán, az MDF főpolgármester-jelöltjének tegnapi közleményében, amely szerint Tarlós István főpolgármester-jelölt azzal, hogy a Köztársaság téren rendezte be kampányirodáját, az őt támogató Fidesszel együtt akár be is költözhetne az MSZP székházába. Az MDF álláspontja: Tarlós a szocialistákkal egyeztetve Budapesten változást nem hozhat, csak hozzásegítheti az MSZP-t ahhoz, hogy továbbra is hatalmon maradjon a fővárosban. – Katona Kálmán program híján mást sem tesz, csak az én nyilatkozataimra mond valami értelmezhetetlent. Hol a Fideszt, hol az MSZP-t szidja, de lényegében Demszkyt támogatja. A jövőben nem kívánok foglalkozni az Orbán-kormány elcsapott, sértődött miniszterével, nekem Demszky Gábor az ellenfelem – fogalmazott lapunknak Tarlós István.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.