Már dolgoznak Mancs utódai

Folytatja a szakmai munkát a Mancsot gyászoló miskolci speciális mentőcsoport. Hajlott kora miatt még időben gondoskodtak a világhírű, különleges képességekkel megáldott mentőkutya utódai, a hatéves Radar és a még igen fiatal Negró felkészítéséről. Előbbi már évek óta együtt dolgozik a csapattal, igaz, a biztonság kedvéért olykor Manccsal erősíttették meg a jelzéseit.

Tolcsvai L. László
2006. 10. 25. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Mancs vasárnapi halála rendkívüli módon megrázta a közvéleményt, az élet nem állhat meg – fogalmazott tegnap Lehóczki László, a Spider Miskolci Speciális Felderítő- és Mentőcsoport frontembere. A szakmai munka folytatódik a világhírű kutya utódaival, a hatéves Radarral, illetve a kétesztendős Negróval. A mentőcsoport alapítványi elnöke, Csibi Károly ugyanakkor hozzátette: nehéz az elválás, mégis ez az élet rendje, mert a halál elől nincs menekvés még Mancs számára sem.
A hivatalosan Miskolci Sátán Mancs nevű német juhászkutya a Spider Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsapat jelképének számított több mint tíz éven át, hiszen képességeit Európában, Ázsiában, Dél-Amerikában, Afrikában egyaránt kamatoztatta. Számos katasztrófa sújtotta országban dolgozott, miközben itthon sem tétlenkedett – folytatta Lehóczki László. Majdhogynem minden napra jutott egy-egy bevetés, s bár pontos számadatokkal nem rendelkezik, a mentőcsoport vezetője úgy véli, nem túloz, ha azt állítja, csaknem háromezerszer riasztották a spidereket felderítési, életmentési céllal, s kérték a négylábú csapattag közreműködését.
Manccsal nyolchetes kora óta együtt keltek, együtt feküdtek, s a kutya a Lehóczki család egyenrangú tagjává vált – emlékezett a gazdi. A gyászoló családfő elmondta: világhírű társa már hároméves korában, 1996-ban megmutatta különleges képességeit, emellett rendkívül szorgalmasan dolgozott. Először Egyiptom fővárosában, Kairóban egy házomlás, 1997-ben a kolumbiai földrengés, még ugyanebben az esztendőben az olaszországi iszaplavina, 1998-ban a törökországi, Izmit városában pusztító földrengés, szintén 1998-ban a venezuelai sárlavina, míg 2000-ben a salvadori földrengés helyszínein mentett meg többtucatnyi életet, illetve jelezte, hol kell a halottakat keresni. A nagy munkák mellett Európa minden országában dolgoztak, s a szomorú eredmény vagy az életmentő siker szinte sosem maradt el.
Lehóczki László szerint a kutya képességeit csakis külső segítséggel, valamint rengeteg gyakorlással lehet kibontakoztatni, éppen ezért felhívta a figyelmet: Mancs hajlott korára való tekintettel időben gondoskodott utódlásáról. A hatesztendős Radar immár évek óta dolgozik, noha időnként öreg, fáradt cimborájával erősíttették meg Radar jelzéseit egy-egy vízbe fulladt ember vagy eltűnt személy keresésekor. Kiderült, az utód megtanulta a leckét, ráadásul éppen olyan jól kezelhető, mint világhírű kollégája.
Az utód utóda, Negró szintén dolgozik, ő viszont egyelőre „diákéveit” éli. Kétéves létére komolyan veszi a munkát, a felhőtlen játék azonban még lételeme. Lehóczki László elárulta, vasárnap elpusztult társa mentés közben többször megsérült, de orvosa, Kovács Miklós mindig helyrehozta, tökéletesen meggyógyította egy-egy zúzódás vagy csonttörés után. Megjegyezte: Mancs volt az első mentőkutya Magyarországon, akinek még életében szobrot állítottak a borsodi megyeszékhelyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.