időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Megosztásra játszik a fővárosi koalíció

Szabó Zsolt
2006.10.25. 23:00

Puccsszerűen hozna létre három bizottságot a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén az egyfős többségű MSZP–SZDSZ-es koalíció – tudtuk meg Tarlós Istvántól. A fővárosi Fidesz-frakció vezetője és KDNP-s kollégája sem írta alá azt az általános elvi nyilatkozatot, amelyhez tegnap a főpolgármester javaslatára az MSZP, az SZDSZ és az MDF csatlakozott.

Felhívott tegnap Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ fővárosi képviselőcsoportjának vezetője azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlésben még ma fogadjuk el, hogy koalíciós megállapodás, illetve az ellenzékkel való előzetes egyeztetés hiányában is megalakulhasson három bizottság, amely közül egynek fideszes lehetne az elnöke – közölte lapunkkal Tarlós István. Hozzátette: tegnap Demszky Gábor öszszehívta a frakcióvezetőket, hogy írják alá az elvi nyilatkozatot, más néven a konszenzusos Budapest-politika alapokmányát. A Fidesz csak akkor írja alá a papírt, ha az abban olvasható demokratikus elveket a főpolgármester és a koalíció tettekkel bizonyítja. Tarlós szerint korábban és az október elsejei választás után is ennek ellenkezőjét tapasztalták.
A dokumentumot végül csak Demszky, valamint Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es, Molnár Gyula MSZP-s és Hock Zoltán MDF-es frakcióvezető írta alá. Utóbbi két politikust tegnap többször is kerestük, lapzártáig egyikük sem hívott vissza.
Ikvai-Szabó Imre elmondta: jelenleg állnak a koalíciós tárgyalások, abban megállapodtak, hogy az eddigi 22 bizottság helyett 14 működik majd, de vitáznak még az MSZP-vel a főpolgármester-helyettesek, a tanácsnoki pozíciók számáról és hatásköreikről. – Az imént beszéltem fideszes kollégámmal, és indítványt tettem neki a bizottságokról – fűzte hozzá.
Bagdy Gábor, a fővárosi KDNP-frakció vezetője kijelentette, őt senki sem kereste hasonló ajánlattal, a tegnapi tanácskozásra nem ment el, mert arra későn kapott meghívót. – Hiába törekszik az ellenzék megosztására a koalíció, a Fidesszel a napokban kötünk frakciószövetséget, és minden fontos ügyben egyeztetünk majd.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.