időjárás 5°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Jelentős tőkeigény: cáfol az OTP Bank

Munkatársunktól
2006.12.04. 23:00

A növekvő üzleti aktivitás okán 77 millió euró körüli tőkeigény várható 2007-ben a nemrég az OTP Bankcsoport tulajdonába került Investsberbanknál – közölte az OTP, cáfolva a Vedomosztyi című orosz napilap azon értesülését, amely 200 millió dolláros fejlesztési igényről írt hétfői számában.
Az OTP tájékoztatása szerint a csoport összesen 8 külföldi érdekeltségénél együttesen mintegy 120-200 millió euró tőkeigénnyel számol a bank a jelenlegi tervezési szakaszban. Az egyik legnagyobb tétel ebből az Investsberbank, de jelentős összeg juthat majd az OTP horvátországi és romániai bankjaira is. Horvátországban mintegy 20 millió, Romániában 15-20 millió euró körüli tőkeigénnyel számolnak az OTP-nél 2007-re – írta az MTI–Eco.
A fejlesztéseken kívül az OTP készpénzt is tervez megtakarítani, hogy osztalékát növelhesse – jelentette ki Csányi Sándor vezérigazgató múlt csütörtökön a Reutersnek. „Jövőre nem tervezünk sem kis, sem nagy felvásárlást, ugyanakkor befektetőinknek elfogadható osztalékot akarunk fizetni, és némi tőkét is fel akarunk halmozni” – mondta az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. A pénzintézet az idén 197 forint osztalékot fizetett részvényenként.
A Vedomosztyi felidézte, hogy az OTP Bank október végén fizette ki az Insvestsberbank 477,5 millió dolláros vételárának 90 százalékát, a fennmaradó közel 50 milliót egyéves letétbe helyezte az esetleges garanciális igények érvényesíthetősége végett. A részvény-adásvételi szerződés aláírása óta az Investsberbank két leánybankja beolvadt az Investsberbankba, így az OTP Banknak a már egyesült hitelintézetben van 96,4 százalékos részesedése. Az Investsberbank az idén új szolgáltatásokat vezetett be, köztük a magánszemélyek halaszthatatlan szükségleteire nyújtott hiteleket, az autóvásárlási hiteleket, a kis- és középvállalatok és a lízingcégek hitelezését, és jövőre nagyszabású jelzáloghitel-program beindítására készül – nyilatkozta a lapnak Anton Mihalkov, az Investsberbank vezérigazgató-helyettese. Az Investsberbank csoport a tavaly év végi, 979,5 millió eurós mérlegfőösszegével a több mint 1200 szereplős orosz bankpiac első 50 bankjának egyike, saját tőkéje az év végén 101,5 millió euró volt, tavalyi adó előtti eredménye 9,1 millió euró. Az OTP Bank első háromnegyed éves eredményeinek ismertetésekor Spéder Zoltán, a pénzintézet alelnök vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az orosz és az ukrán piac
a következő három évben igen
jelentős növekedési potenciál előtt áll. A legnagyobb magyar bank
leányvállalatai közül az idei év
harmadik negyedévében a bolgár DSK szerepelt a legjobban, a szófiai központú pénzintézet rekordprofitot termelt, és a hitel/betét mutatója átlépte a 100 százalékos szintet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.