időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Gyurcsány a rendőröknél

Pilhál Tamás
2008.02.15. 23:00

Soproni rendőrök loptak Bécsben. Őrizetbe vettek szombaton Bécsben egy rendőr házaspárt, miután boltilopás-sorozaton érték tetten őket. A 34 éves tiszt és 29 éves tiszthelyettes felesége a soproni rendőrkapitányságon dolgozott. Kocsis Tünde, a Győr-Moson Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a távirati iroda kérdésére tegnap elmondta: azonnali hatállyal elbocsátották őket, jelenleg üzletszerűen elkövetett lopás miatt vizsgálati fogságban vannak Ausztriában. Autójuk csomagtartójában négyszáz euró értékű ruhaneműt és különböző illatszereket talált a bécsi áruház biztonsági szolgálata. A tolvajok egyébként a két szervezet integrációját megelőzően határőrként dolgoztak, csak január 1-jétől kerültek a soproni kapitányság állományába. A büntetőeljárás alatt nem árulták el az osztrák nyomozóknak, hogy rendőrként dolgoznak, erről hazai kollégáik tájékoztatták őket. A korábbi határőrök szabadidejükben, saját kocsijukkal utaztak Bécsbe. A százezer forint értékű lopott holmiról kiderült: több üzletből szedték össze. Egy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományában szolgáló törzszászlóst is tetten értek még január 29-én áruházi lopás közben. A tiszt kisebb értékű holmit próbált fizetés nélkül elvinni egy fővárosi bevásárlóközpontból. Őt is azonnal elbocsátották, és szabálysértési eljárás folyik ellene.


Támogatja a kormány, hogy a rendőrség 1,5 milliárd forintot kapjon az idén eszközbeszerzésekre – jelentette ki tegnap Gyurcsány Ferenc, amikor a rendőrség vezetőivel közösen értékelte a múlt esztendőt, és meghatározta az idei teendőket. A miniszterelnök hangsúlyozta: továbbra is védeni fogja a szervezetet az igaztalan támadásoktól, viszont „botlások” esetén határozott fellépést vár el a parancsnokoktól. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve Bencze József országos rendőrfőkapitány számára pedig azt határozta meg feladatként, hogy őszre készítsenek átfogó programot a rendőrök budapesti létszámhiányának megoldására. Gyurcsány elképzelése szerint PPP-konstrukcióban évente két-háromszáz rendőrlakás épülhetne, ami megoldaná a lakhatási gondokat.
Bencze József nehéz időszaknak nevezte a rendőrség elmúlt évét, de úgy vélte, az erőfeszítés nem volt hiábavaló, a testület erkölcsi megújuláson ment keresztül. Megemlítette, hogy tavaly öszszesen 3229 hivatalos személy által elkövetett jogsértés történt, ezek közül 300 bűncselekmény volt. A főkapitány emlékeztetett: tavaly 3,5 milliárd forintot fordítottak egyéni védőfelszerelések és csapaterős technikai eszközök beszerzésére.
Ezzel szemben Lázár János (Fidesz) rámutatott: a rendőrség morális és egzisztenciális válságban van, amit nem mellébeszéléssel és ígéretekkel, hanem határozott és kemény fellépéssel lehetne megszüntetni. Az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke megemlítette a rendőrség aggasztó létszámhiányát (egy év alatt csaknem 3200-an hagyták el a testületet) és a rendezetlen bérviszonyokat is. – A Fidesz új programja szerint rendőrségi minimálbérre van szükség, amely nettó 100–150 ezer forint lenne – jelentette ki Lázár. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy „kifejezetten riasztó” a rendőrök által elkövetett bűncselekmények aránya, súlya és összetétele. Úgy fogalmazott, hogy a rendőrséget újjá kellene szervezni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.