időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Nyilvánosságért perel a pécsi Fidesz

Bóka Máté Ciprián
2008.02.14. 23:00

A Fidesz pécsi frakciója, bár pénteken bejelentette, tegnap mégsem hozta nyilvánosságra az Európa kulturális fővárosa projektről szóló, szocialisták által titkosított megvalósíthatósági tanulmányt. Az ellenzék ultimátumot adott a polgármesternek – Hiller István mindeközben megegyezett a pécsiekkel.

Az ellenzék hétfőn hozta volna nyilvánosságra a EKF-beruházások titkosított megvalósíthatósági tanulmányát, mert véleményük szerint a háromszázhúszmillió forintnyi közpénzből létrehozott dokumentumot joguk van megismerni a pécsieknek. A Fidesz azonban egyelőre kivár. Páva Zsolt frakcióvezető tegnapi sajtótájékoztatón kijelentette, miután a hét végén agreszszív politikai nyomás alá kerültek, nem csupán az EKF-menedzsment, hanem a szocialisták részéről is, ezért úgy döntöttek: negyvennyolc órás ultimátumot adnak Tasnádi Péternek arra, hogy bárki számára elérhetővé tegye az anyagot, illetve a tanulmányt készítő konzorciummal megkötött szerződést is nyilvánosságra. Ha a városvezető mégsem így cselekedne, akkor az ellenzék bírósághoz fordul, amely soron kívül dönt majd. A városházi ellenzék a tájékoztatón egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekménynek minősül.
Álláspontjuk szerint a megvalósíthatósági tanulmány nyilvánosságra kerülésével mindössze az EKF valódi állásáról (több projekt is csak 2010 közepére készül el) kaphatnának képet a pécsiek, s mindezzel a város érdekeit sem sértenék, miután minden pénzügyi információ nyilvánosságra került korábban is.
Mindeközben tegnap az EKF-ről tárgyalt az országgyűlés elnökének, Szili Katalinnak részvételével Hiller István kulturális miniszterrel Tasnádi Péter polgármester, Mészáros András, az EKF-főigazgatója, és az ügyben érintett szocialista országgyűlési képviselők. Mészáros András tájékoztatása szerint minden olyan kérdésben, amelyben korábban félreértés vagy nézeteltérés volt a minisztériummal, sikerült megegyezniük. A főigazgató hozzátette: felállítottak egy menetrendet, amely szerint a polgármester és a miniszter közösen kéri majd fel a művészeti posztra az új vezetőket, mindez hamarosan megtörténhet.
A direktorok arra kapnak megbízást, hogy a már meglévő koncepciók figyelembevételével véglegesítsék a 2009–2010-es kulturális koncepciót, későbbiekben pedig a programok működtetése és ellenőrzése lesz a feladatuk – folytatta Mészáros. Szerinte az ősz folyamán módosított kormány–város szerződést is rövid időn belül aláírja Hiller István, mindössze a megállapodás néhány pontján – konszenzus alapján – változtattak, s ezek megfogalmazása után a tárcavezető ellátja kézjegyével a szerződést. A főigazgató hozzátette: Hiller István is megerősítette, hogy nem neveznek ki kormánybiztost az EKF élére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.