Agyonlőtték az igazoltató álrendőrt

Halálosan megsebesítettek szolgálaton kívül lévő osztrák rendőrök Bécs közelében egy román állampolgárt, aki két társával együtt rendőrnek kiadva magát próbálta kirabolni őket. Eközben Olaszországban újabb, román állampolgár által elkövetett nemi erőszak borzolja a kedélyeket.

2008. 04. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa-szerte hallatnak magukról ismét a romániai bűnözők. Bukaresti hírügynökségi beszámolók szerint pénteken osztrák nyomozók egy román állampolgárt agyonlőttek, kettőt pedig megsebesítettek, miután megpróbálták kirabolni őket. A három román férfi egyenruhába öltözve, magát rendőrnek kiadva intette le rutinellenőrzés ürügyén a gépkocsikat a Bécs felé vezető autópályán, majd fenyegetés útján pénzüktől és egyéb értékeiktől fosztották meg az autóvezetőket és utasaikat. Pénteki portyájuk során megállítottak egy olyan személygépkocsit is, amelyben pechükre két szolgálaton kívüli osztrák rendőr ült. Az igazoltatás után a hamis igazolványt felmutató álrendőrök felszólították őket: adják át értéktárgyaikat, csakhogy az igazi rendőrök felfedték kilétüket, és felszólították a rablókat, adják meg magukat. Ekkor az egyik román férfi fegyvert rántott, és az osztrák rendőr irányába tüzelt, ám a golyó célt tévesztett, mire a hatóság emberei halálosan megsebesítették a támadót. A másik két férfit ugyancsak tűzharc során ártalmatlanították, őket jelenleg kórházban ápolják. Az osztrák hatóságoknak rövid időn belül másodszor gyűlik meg a bajuk román állampolgárokkal: mint arról beszámoltunk, két héttel ezelőtt a rendőrség Wiener Neustadtban bolti lopás miatt őrizetbe vett egy kolozsvári rendőrfelügyelőt és feleségét.
Ezzel egy időben a napokban Olaszországban szintén román állampolgár követett el súlyos bűncselekményt. A római rendőrség a hét végén közölte: őrizetbe vették a 37 éves Ioan Rusut, aki az olasz fővárosban csütörtök éjjel megkéselt, majd megerőszakolt egy afrikai egyetemi hallgatót. A férfi egy vasúti állomás közelében eredt a lány nyomába, majd egy elhagyatott helyre vonszolta, ahol hastájékon szúrta, és nemi kapcsolatot létesített vele; az áldozatot kórházban ápolják. A lányt – akiről kiderült, hogy a Lesothói Királyság egyik római diplomatájának gyermeke – két járókelő mentette ki támadója karmai közül, akit a rendőrségnek nem sokkal később sikerült őrizetbe vennie.
A Róma egyik barakktáborában élő román férfi cselekedete kísértetiesen hasonlít honfitársa, Romulus Mailat tavaly novemberi bűncselekményére, amely Olaszország-szerte gyűlölettel vegyes tiltakozási hullámot váltott ki a kelet-európai bevándorlókkal szemben, Róma és Bukarest között pedig diplomáciai feszültséghez vezetett. Mailat egy olasz tengerésztiszt feleségét erőszakolta meg, és olyan brutálisan bántalmazta, hogy a nő két nappal később belehalt sérüléseibe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.