Atrocitások magyarok ellen

Újabb magyarellenes incidensek történtek Erdélyben és Délvidéken. Kolozsváron a márciusi nemzeti ünnep idején történthez hasonló támadást szenvedtek el fiatalok, míg a szabadkai bűncselekmény az elmúlt időszak erőszakhullámának aggasztó trendjébe illeszkedik, és mint ilyen, a vajdasági magyar szervezeteknél is megszólaltatta a vészcsengőket.

2008. 04. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét nemzetiségük miatt bántalmaztak magyar fiatalokat Kolozsváron, ahol március 15-én nacionalista román tinédzserek egy magyar zászló és egy kokárda miatt vertek eszméletlenre egy középiskolást. A legutóbbi incidens péntek éjjel történt, amikor három, hazafelé tartó magyar fiatalemberre rátámadt három román fiatal, és minden ok nélkül ütlegelni kezdték őket.
A bántalmazottak egyike, Ambrus István újságíró – a kincses városi Paprika Rádió műsorvezetője – elmondta: barátaival csendben beszélgettek magyarul, viselkedésük nem volt kirívó, ennek ellenére támadóik hátulról rájuk vetették magukat. Egyiküket a földre terítették, majd rugdosták, és kis híján eltörték az orrsövényét. A támadók távozás közben többször is „bozgornak” (hazátlannak) nevezték őket. Ambrusék a törvényszéki orvosi látlelet kézhezvétele után feljelentést tesznek a rendőrségen. Emlékezetes: március 15-én öt román fiatal amiatt verte meg súlyosan a 17 éves Lészai Lehelt, mert mellén kokárdával, hóna alatt pedig öszszecsavart magyar zászlóval igyekezett a nemzeti ünnep tiszteletére rendezett ünnepségre. A szélsőségesen nacionalista fiatalok az ellenük testi sértés és rablás vádjával indult bírósági tárgyalás során azt vallották: legközelebb ugyanígy cselekednének.
Szombat hajnalban megkéseltek egy magyar fiatalembert Szabadka központjában – írta újvidéki tudósítónk. A 19 éves K. Attila egy lány társaságában volt, amikor is két szerb fiatalember belékötött, a sértegetés után pedig rátámadtak. Az egyik, bizonyos Luka K. kést rántott, és hasba szúrta K. Attilát. A súlyosan sérült fiatalt kórházba szállították, és megműtötték. Orvosai szerint túl van az életveszélyen. A rendőrség a késelőt azonnal kézre kerítette, s gyilkossági kísérlet alapos gyanújával bűnvádi feljelentést tesz ellene. A bíró vizsgálati fogságba helyezte. A másik támadót még keresi a rendőrség.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a Magyar Koalíció listavezetője szombaton rendkívüli sajtóértekezletet hívott össze a támadás kapcsán. Elismerően szólt a rendőrség gyors reagálásáról. Kijelentette, hogy nem kívánja kampánycélokra felhasználni a súlyos incidenst, ám az utóbbi idők erőszakos cselekményei kapcsán rámutatott, mennyire problémás a szabadkai közbiztonsági helyzet. A rendőrség közleménye szerint a támadók ittasak voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.