Markó kikosarazta Tőkést és Szászt

Minimálisra csökkent az esélye annak, hogy a júniusi helyhatósági választásokig az erdélyi megyékben együttműködés jöjjön létre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt között. Emiatt csökkenhet a magyarság önkormányzati képviselete, Marosvásárhelyen pedig kétséges a polgármesteri szék visszaszerzése.

2008. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke (RMDSZ) elutasította tegnap Tőkés László európai parlamenti képviselő és a Magyar Polgári Párt (MPP) választási együttműködési javaslatát. Szász Jenő, a márciusban bejegyzett polgári alakulat elnöke a napokban arra kérte az RMDSZ vezetőségét: a júniusi romániai helyhatósági választásokra tekintettel indítsanak párbeszédet azokban az erdélyi megyékben, ahol a magyar–magyar versengés miatt veszélybe kerülhet a közösség önkormányzati képviselete. Az MPP különösen Bihar, Szatmár, Kolozs és Maros megyében tartja indokoltnak a közös választási listák összeállítását, az itteni magyarok lakta vidékeken ugyanis a két szervezet összefogásával növelhető lenne a magyar tanácsosok, polgármesterek száma. Miután az elmúlt napokban helyi szinten megfeneklettek az RMDSZ és az MPP közötti tárgyalások, Tőkés László európai parlamenti képviselő szerdán felkérte a Markó Béla vezette alakulatot: az erdélyi magyarság minél jobb választási szereplése, valamint az autonómia ügyében való összefogás érdekében kezdjen felső szintű párbeszédet a polgári párttal.
Külön-külön, Tőkéshez és Szászhoz intézett nyílt levelében tegnap Markó az MPP elnökét teszi felelőssé, amiért a református püspök tavaly nem az RMDSZ listáján, hanem függetlenként vágott neki az EP-választásoknak. Az RMDSZ elnöke felkéri Tőkést és az MPP vezetőségét: támogassák a szövetség 155 ezer erdélyi magyar részvételével megrendezett előválasztásán kijelölt polgármester- és tanácsosjelöltjeit, legalább azokon a településeken, ahol másképpen veszélybe kerülhet a magyar képviselet. Ezáltal gyakorlatilag kútba fulladt az RMDSZ és a polgári alakulat közötti esetleges együttműködés lehetősége, hiszen az MPP – főleg szórványvidéken – ahhoz kötötte a rivális szervezet jelöltjeinek támogatását, ha befutó helyet kap az RMDSZ listáin. Megtörténhet, hogy emiatt nem lesz képes visszaszerezni a magyarság a 2000 óta román irányítás alatt lévő marosvásárhelyi városházát, a polgáriak ugyanis annak fejében támogatnák az RMDSZ-es Borbély László polgármesterjelöltet, ha a szövetség cserében felsorakozik Tőkés András, az MPP megyei tanácselnökjelöltje mögé. Hasonló a helyzet Kolozsváron is, ahol az RMDSZ csak egy befutó helyet hajlandó biztosítani városi jelöltlistáján az MPP képviselőjének.

Koronás hímes tojás. A magyar koronát ábrázoló üdvözlőlapot küldött szét figyelmetlenségből több mint egymillió ügyfelének a közelgő ortodox húsvét alkalmából a marosvásárhelyi székhelyű Electrica áramszolgáltató vállalat. A villanyszámla hátlapja egy kosár piros tojást ábrázol, az egyiken pedig a magyar korona látható. A bukaresti Gardianul napilap által irredentának nyilvánított üdvözlőlap kapcsán több román politikus felháborodásának adott hangot, és leszögezte: a románokra nézve sértő „magyar propaganda” felelőseinek megbüntetését követeli a nyomozó hatóságoktól. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.