Elmaradt erdélyi összefogás

Erdélyben a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyaránt a másik felet hibáztatja azért, hogy nem állítanak közös listát a júniusi helyhatósági megmérettetésen. Tegnap lezárult a hivatalos jelöltállítási folyamat.

2008. 05. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paradigmaváltásra van szükség az erdélyi magyar politikában, és az idei helyhatósági választásokon az erdélyi magyar közösségnek végre lehetősége lesz szabadon választani, élni a választás szabadságával – jelentette ki tegnap Szász Jenő. Az MPP elnöke abból az alkalomból nyilatkozott, hogy Romániában tegnap éjfélkor lezárult a júniusi kétfordulós önkormányzati megmérettetés hivatalos jelöltállítási folyamata. A márciusban bejegyzett polgári alakulat arra törekszik, hogy erős képviseletet építsen ki a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros megyében, ezáltal vállalja a mozdony szerepét az erdélyi magyar nemzeti közösség számára. Szász hivatalosan is bejelentette: a Hargita megyei képviselő-testület elnöki tisztségére pályázik, az általa jelenleg betöltött székelyudvarhelyi polgármesteri posztra pedig az MPP Orbán Árpádot, a Civitas Alapítvány igazgatóját jelöli. Az MPP vezetője szerint kizárólag az RMDSZ-en múlt, hogy nem született választási megállapodás a két politikai alakulat között, Markó Béla ugyanis a szövetség jelöltlistáinak támogatására szólította a polgáriakat, ahelyett, hogy tárgyalt volna velük az együttműködésről. Ezzel szemben Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke úgy véli: egy percig sem hitt az MPP megegyezési szándékában, szerinte ugyanis Szászék számára jelenleg az a legfontosabb, hogy felmérjék választói támogatottságukat. Tegnapra eldőlt, hogy az RMDSZ és az MPP Kolozs, Bihar és Maros megyében sem indít közös listát, sőt a polgáriak leszögezték: noha Marosvásárhelyen nem lesz önálló polgármester-jelöltjük, mindez nem jelenti, hogy Borbély Lászlót támogatják, mivel az RMDSZ sem volt hajlandó visszahívni javukra megyei tanácselnökjelöltjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.