Egy asztalnál Markó és Tőkés

Csaknem egyéves szünet után ül holnap tárgyalóasztalhoz Markó Béla RMDSZ-elnök és Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő, hogy együttműködési lehetőséget keressen az erdélyi magyar politikai alakulatok között. A megegyezés szükségességét az őszi romániai parlamenti megméretés indokolja.

2008. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kölcsönös bizalmatlanság előzi meg Markó Béla és Tőkés László holnapi marosvásárhelyi megbeszélését, amelyet két héttel ezelőtt a református püspök kezdeményezett az erdélyi magyar összefogás és együttműködés érdekében. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökéhez a júniusi helyhatósági választások lezárultával intézett levelében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetője egypárti, kirekesztő politika alkalmazásával vádolta a szövetség vezetőit. Tőkés arra figyelmeztette Markót, hogy az RMDSZ-es sikerpropaganda ellenére az önkormányzati megméretésen nem alakulata, hanem hatalmi pozíciói bizonyultak erősnek, másrészt pedig nem a Magyar Polgári Párt (MPP), hanem az erdélyi magyar demokrácia bizonyult gyengének. Az európai parlamenti képviselő szerint a közelgő romániai parlamenti választások az együttműködés megteremtésére sürgetik a feleket. Válaszában Markó leszögezte: maga is az együttműködést, az egységet véli az egyetlen járható útnak a romániai magyarság számára, közelgő találkozójuk kapcsán azonban nem tartja a legjobb ómennek, hogy Tőkés rendszeresen „keresetlen szavakkal” illeti az RMDSZ-t.
Időközben a Markó–Tőkés-találkozó újabb napirenddel gazdagodott azáltal, hogy Szász Jenő MPP-elnök a napokban választási koalíció létrehozását javasolta az RMDSZ-nek. A szövetség vezérkara azonban egy emberként elutasította a kezdeményezést, azzal érvelve, hogy választási szövetség esetén a parlamenti küszöb ötről nyolc százalékra emelkedik, amelyet a romániai lakosság 6,6 százalékát kitevő magyarság nem tudna teljesíteni. „Különben sem akarunk változtatni az RMDSZ irányvonalán, vagy új politikai formációt alakítani, mert nem erre kaptunk felhatalmazást a választóktól. A közösség a helyhatósági megméretésen elutasította a romániai magyar politikai élet kétpólusúvá válását azáltal, hogy 85-15 arányban az RMDSZ-re szavazott” – nyilatkozta Markó. Tőkés a napokban közölte: a szombati találkozón az autonómia érdekében is összefogásra tesz javaslatot, és szerinte az erdélyi magyarság többet nyert volna, ha az RMDSZ az önrendelkezési törekvésekre, és nem a kormányzati szerepvállalásra fókuszál. A püspök egyébként a Zöldek/Európai Szabad Szövetség európai parlamenti frakciójának marosvásárhelyi ülésén tegnap károkozó politikával vádolta a Vatikánt amiatt, hogy nem teszi lehetővé az anyanyelvű misézést a 250 ezres lélekszámú moldvai csángó magyarok számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.