Százmilliókat zsebel be a volt KISZ-es

Sok-sok éve fizetnek rá folyamatosan az önkormányzatok és a Magyar Turizmus Zrt. a szúnyogirtásra, mert nem az olcsóbb ajánlatokat fogadják el, hanem egy olyan cégét, amely nemcsak drágábban kínálja szolgáltatását, de még repülési engedéllyel sem rendelkezik. A KISZ KB volt első titkára, Nagy Imre cége ezért az irtást alvállalkozókkal végezteti – az adófizetők kárára.

Velkei Tamás
2008. 07. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Imre, a KISZ Központi Bizottságának utolsó főnöke a rendszerváltás után azzal híresült el, hogy Benkő Lászlóval, a Magyar Labdarúgó-szövetség korábbi elnökével az Állami Vagyonügynökségtől megszerezte a hatalmas kozmetikai vállalatot, a Caolát. Később azonban a cég kénytelen volt megválni legismertebb márkaneveitől, így a hajdan közép-európai tényezőnek számító gyáróriás, amelyet 1999-ben megvett az Egyesült Vegyiművek, mára kénytelen a piac morzsányi szegmensével beérni.
Nagy Imre azonban nem csak a vegyiparban „alkotott nagyot”, hiszen tagja volt annak a konzorciumnak is, amely 2005–2006-ban 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) bírálóbizottságaitól megújuló energiaforrások kutatás-fejlesztésére. Az Index internetes lap szerint a pályázatokon magát „túlnyerő” konzorcium mögött Nagy Imre mellett Nagyné Trapp Andrea és cégeik, a Caola-Alfa és a Pólus Plusz Zrt. áll közös érdekeltségükön, a Corax-Bioner Zrt.-n keresztül.
Utóbbi cég – amelynek felügyelőbizottságában szintén ott találjuk Benkő Lászlót – nemcsak a kozmetikai és az energiai bizniszben látott fantáziát, hanem a légi rovarirtásban is. Az sem zavarta a cégvezetőt, hogy a légi permetezés hatósági engedélyhez kötött tevékenység: a birtokunkba jutott dokumentumok arról tanúskodnak, hogy a Corax-Bioner nem rendelkezik ezzel az engedéllyel. A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2007 júniusában kelt levele leszögezi: a Corax-Bioner a Polgári Légiközlekedési Igazgatóságtól semmilyen tevékenységre nem kért és nem kapott engedély. Ezt az apróságot a Corax-Bioner úgy védte ki, hogy a pályázatokon a munka jellegéből adódóan aggályos módon alvállalkozókat jelölt meg a tevékenység elvégzésére. Nagy Imre nem érezte problémának, hogy cége nem rendelkezik repülőgépekkel, mint mondta: „három hónapi szúnyogirtáshoz nem fognak repülőgépeket venni”. Persze az nem törvénytelen, ha valaki meggazdagszik – még ha nem is rendelkezik a szükséges engedélyekkel –, az viszont felettébb érdekes, hogy úgy nyeri meg a kiírt pályázatokat, hogy rendre cége ajánlata a legdrágább. Gergely Gábor, az irtásból kiszoruló Gergely Air ügyvezetője szerint a trükk az, hogy a kisebb cégeket a Corax-Bioner hagyja nyerni azokon a pályázatokon, ahol kisebb haszon kecsegtet, cserébe a zsírosabb megrendeléseket alvállalkozóként e cégekkel végezteti el.
Nagy Imre azonban cáfolta, hogy mindig a Corax-Bioner nyerte a pályázatokat, és hozzátette: ha cége ajánlata nem felelne meg a pályázati kiírásnak, nem rendelkezne referenciával, nem alkalmazna szakértőket, hiányozna a gazdasági háttere, nem is nyerhetnének. – A közbeszerzési pályázatokon pontozzák a fizetési módot és a határidőt, a használt szerek minőségét, illetve azok környezetbarát mivoltát, a referenciákat, és ezek összessége alapján döntenek – mondta. Hangsúlyozta: kimutatható, ha egyes szolgáltatások drágábbak is, összességében a teljes szolgáltatás nem.
Az utóbbi két évben több esetben is ennek ellenére a piac egy másik szereplőjének, a Gergely Airnek adott igazat a Közbeszerzési Döntőbizottság. Szolnok önkormányzatának ez év február 1-jén kiírt szúnyogirtási pályázata eleve nem felelt meg a közbeszerzési törvényben megfogalmazott elveknek, sértette az esélyegyenlőséget, ezért a Gergely Air megtámadta a kiírást, miután az önkormányzat visszavonta az ajánlati felhívást. A február 29-én megjelent második kiírást követően a város azért nem fogadta el a Gergely Air pályázatát, mert túl olcsónak (!) találták a cég árajánlatát, noha az értékelésben megjegyezték: a Gergely Air ajánlata volt a legelőnyösebb. Ezzel Szolnok és a szúnyoggyérítéseket ötven százalékban finanszírozó Magyar Turizmus Zrt. az adófizetőkkel együtt összességében majdnem 62,5 millió forinttal fizet az idén többet a szúnyogirtásért. A cég természetesen panasszal élt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, amely jelenleg is vizsgálja az ügyet.
Van ahol azonban már döntést is hozott, méghozzá a Gergely Airnek kedvezőt. A Balatoni Szövetség 2007. február 28-án jelentette meg 2007–2010 közötti időszakra vonatkozó csípőszúnyog-gyérítési pályázatát. A kiírásnak azonban csak egy cég, nevezetesen a Corax-Bioner tudott megfelelni, nem véletlenül, Gergely Gábor szerint a társaságra szabva fogalmazták meg a pályázat szövegét. A döntőbizottság helyt adott a Gergely Air panaszának, és egymillió forintra megbüntette, továbbá új pályázat kiírására kötelezte a Balatoni Szövetséget. Az új, áprilisi kiírást mindezek ellenére a Corax-Bioner nyerte, 267 896 000 forintos ajánlatával, amely majdnem 37,5 millióval volt magasabb, mint a Gergely Air ajánlata.
A Körös-völgyi Települések Regionális Szervezete tavaly január 29-én közzétett, a 2007–2009-es évekre vonatkozó szúnyoggyérítési pályázatán megismétlődött a balatoni eset: a Gergely Air túlzó esélyegyenlőtlenség miatt azonnal megtámadta a kiírást, s a döntőbizottság ismét igazat adott a velencei cégnek. A Körös-völgyieket is megbüntette egymillió forintra, és ugyancsak új pályázat kiírására kötelezte a szövetséget. A Gergely Air ajánlata azonban ezen is elvérzett; a kiírók ezúttal azt kifogásolták, hogy a cég bankja az elmúlt egy évre visszamenőleg nem igazolta azt, hogy a folyószámlán volt-e sorban álló tétele a vállalatnak, így 46 millió forint többletköltséget róttak a Körös-völgyi adófizetőkre.
A „szórásból” a fővárosi önkormányzat sem maradt ki, ráadásul ez az eset felettébb érdekes, mert a 2006 októberében kiírt, 2007–2011 közötti időszakra vonatkozó pályázatot ezúttal a Corax-Bioner támadta meg, arra hivatkozva, hogy a kiírás egyik pontja kizáró okként említi, ha a pályázó nem rendelkezik a Polgári Légiközlekedési Igazgatóság által kiadott érvényes üzembentartási és működési engedéllyel. A főváros öt és fél millió forinttal károsodott. Szerettük volna megkérdezni a Magyar Turizmus Zrt.-t, mert érdekelte volna lapunkat, miért éri meg az állami cégnek a drágább pályázatokat támogatni, ám nem sikerült nyilatkozatra bírnunk képviselőjüket.
Nagy Imre ellenben nyilatkozott lapunknak. Felvetésünkre, hogy a pályázatok kiíróit többször megbüntették, azt felelte, a kiírást nem tudják befolyásolni, azt azonban elismerte, több alkalommal nekik kedvezett a megszövegezés, de kiemelte, többször kárvallottjai is voltak.
E néhány szemelvény is érzékelteti azonban azt az évek óta tartó folyamatot, miként vándorolnak közpénzek magánzsebbe. Csak a kiragadott esetek mintegy negyedmilliárd forintos többletköltséget jelentettek a kiíróknak. Az a körülbelül 500 ezer hektárnyi terület, amelyen minden évben el kell végezni a szúnyogirtást, Gergely Gábor szerint évente 4-5 milliárd forintos piacot jelent. – A probléma forrását abban látom, hogy a pályázati kiírások nem követelik meg a pályázóktól, hogy megfeleljenek a gazdasági, jogi, műszaki és személyi feltételeknek, így akár egy cipőfelsőrész-készítő is indulhatna rajtuk – fakadt ki Gergely. Nagy Imre ezzel szemben azt mondta: eddig tíz pert indított cége ellen a Gergely Air, ám ezek mindegyikét ők nyerték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.