Hírek patikamérlegen

Rövid ideig úgy tűnt, fele-fele arányban kell tálalják a pozitív és negatív hangvételű híreket Romániában a rádió- és televíziócsatornák. A bukaresti szenátus által módosított médiatörvénytől végül az alkotmánybíróság szabadította meg a sajtósokat és a médiafogyasztókat.

2008. 08. 18. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenszavazat nélkül szavazta meg nemrég a román felsőház azt az indítványt, miszerint a televíziók és rádiók kötelesek hírműsoraikban fele-fele arányban sugározni pozitív és negatív hangvételű híreket.
A hírek hangulati besorolásáról szóló módosító javaslatot Gheorghe Funar, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt szenátora és Ioan Ghise, a kormányon lévő román liberális párt képviselője dolgozta ki. A két honatya szerint indítványuk a „közhangulat jobbítását” célozta, mivel úgy vélekednek: esélyt kell adni a romániai médiafogyasztó társadalomnak arra, hogy lélektani és érzelmi szempontból kiegyensúlyozott képet kapjon a mindennapi életről. A két politikus külföldi szakíróknak a pozitív élet- és munkastratégiáról, a „gyilkosságra képes negativizmusról” közölt tanulmányai alapján jutott arra a következtetésre, hogy a tévénézők és rádióhallgatók számára nem ajánlott több „rossz” hírt tálalni, mint „jót”. Szerintük a negatív hírdömping depressziót, pszichés rendellenességet vált ki a közönségből, amely ezáltal krónikus betegségek veszélyének van kitéve. Kolozsvár expolgármestere egyébként úgy nyilatkozott: többek között a magyarországi tévécsatornákon sugárzott híradásokból merített ötletet – állítása szerint jól ért magyarul –, és szerinte a budapesti tévéadók törekednek arra, hogy a negatívakkal egyenlő arányban mutassanak be pozitív híreket.
A szenátus rábólintása nyomán véglegesített jogszabály hatalmas visszatetszést keltett a romániai sajtószakma, a médiaszervezetek, de még a politikai pártok körében is, noha a felsőház plénuma ellenszavazat nélkül megszavazta. Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök és számos pártelnök mellett bukaresti és nemzetközi újságíró-szervezetek levélben kérték Traian Basescu államfőt, ne hirdesse ki a törvényt, mivel korlátozza a vélemény- és szólásszabadságot. A Riporterek Határok Nélkül elnevezésű szervezet például úgy vélekedett: a hírműsorok korlátozása megengedhetetlen egy uniós tagállamban, a bukarestihez hasonló retrográd és anakronisztikus rendeleteket pedig kizárólag a kommunista dél-koreai és kínai rezsim léptetett életbe. Romániai újságírók rámutattak, az intézkedés nyilvánvaló támadás a média és a sajtószabadság ellen, hiszen arra kényszeríti a szerkesztőket, hogy csak azért mellőzzenek információkat, mert negatív üzenetet hordoznak, ugyanakkor olyan híreknek tulajdonítsanak jelentőséget, amelyek szóra sem érdemesek. Az alkotmánybíróság végül hasonló okokra hivatkozva emelt kifogást a médiatörvény ellen, így az nem lépett hatályba. Azzal azonban számos médiaszakértő egyetért, hogy a legnézettebb csatornának számító kereskedelmi Pro TV 17 órakor sugárzott, kizárólag brutális bűncselekményekről, halálos áldozatokat követelő balesetekről szóló hírműsora túllépi a szakmai etika korlátait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.