időjárás 15°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Körlevél a GHB veszélyeiről

G. Juhász Judit
2008.10.21. 13:00

Interneten terjedő levél figyelmeztet a Gina fantázianevű drog veszélyeire. A folyékony ecstasyként is ismert, könnyen beszerezhető GHB-ből elég pár csepp, s az áldozat órákra magatehetetlenné válik, ez idő alatt bármit megtehetnek vele. A toxikológus szerint az elmúlt másfél évben megnőtt az ezzel a kábítószerrel elkövetett viszszaélések száma. A fővárosi drogellenes nyomozó csupán egy olyan esetről tud, amely eljutott nyomozási szakaszba.

Hat százalék próbálta. Demetrovics Zsolt, az ELTE addiktológusa munkatársaival 2003-ban végzett utoljára olyan felmérést, ami a GHB népszerűségét mérte a partizók körében. – Akkor az ezer megkérdezett hat százaléka mondta, hogy egyszer-kétszer használta már a folyékony ecstasynak is nevezett szert. Azóta nem készült friss kutatás erről a drogról, de nem valószínű, hogy jelentős mértékben nőtt volna a használata – mondta lapunknak a szakember. Ezt alátámasztják a teljes felnőtt népességre vetített, önbevalláson alapuló kutatások is. Eszerint tavaly a 18–65 éves korosztály 0,2 százaléka mondta, hogy kipróbálta a GHB-t. Paksi Borbála szociológus kérdésünkre közölte, a 2003-as hasonló kutatáskor ez az arány ugyanekkora volt, azaz az elmúlt években nem változott a felhasználás mértéke. A „győztes” cannabisról a megkérdezettek 2,5 százaléka, a heroinról 0,3 százalék vallotta be, hogy használta, és 9,5 százalék ismerte el, hogy fogyasztott már valamilyen drogot. (B. H.)


A GHB elnevezésű színtelen, szagtalan kábítószer veszélyeire figyelmeztető levél kering az interneten, és arra inti a fiatalokat, ügyeljenek, mert néhány csepp belőle az italukba keverve, húsz perc alatt kiszolgáltatottá, magatehetetlenné teszi őket. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológusa szerint ez mind igaz, ráadásul az elmúlt másfél évben jelentősen megnőtt a Gina fantázianéven emlegetett anyaggal elkövetett visszaélések száma. A Gina úgynevezett előanyaga a világhálón megrendelhető GBL, ami a szervezetbe jutva kábítószerré alakul. Általában szórakozóhelyeken, kis orrcseppes üvegcsékből keverik az italba. A hatvanas években műtéteknél altatószerként használták, de mostanra visszaszorult az orvoslásban. Hatása húsz percen belül jelentkezik, és négy-hat órán át tartó eszméletvesztést okoz. Kis mennyiségben tudatbeszűküléssel, kábulattal jár, túladagolva azonban görcsökhöz, fulladáshoz és halálhoz vezethet.
Zacher beszámolója szerint tavaly, a szilveszter utáni napokban négy-öt lány jelentkezett azzal a kórházban, hogy megerőszakolták. A történet általában az, hogy mulatság közben ivott valamit, aztán öt-hat óra kiesett az emlékezetéből. Meztelenül ébredt valahol, és homályos emlékei vannak egy szobáról, esetleg arról, hogy valaki fölé hajolt, de nem bírt védekezni ellene. – Nem telik úgy el hétvége, hogy a Gina miatt valaki ne szorulna orvosi ellátásra. Egyharmaduk úgy, hogy akaratán kívül keverték a drogot az italába – fűzte hozzá a szakember. Ráadásul az áldozatok többnyire nem azonnal kérnek segítséget, hiszen komoly megrázkódtatás érte őket, szégyellik magukat. A szer viszont 16-18 óra alatt kiürül a szervezetből, így már kimutatni sem lehet. Mint ahogy a szexuális aktus tényét is nehéz bizonyítani, hiszen a védekezésképtelen áldozat testén nem maradnak sérülések.
A rendőrség nem látja ennyire aggasztónak a helyzetet. Ródler Norbert, a BRFK kábítószer-bűnözés elleni csoportjának vezetője nem tud nagy számban elkövetett erőszakról. – Az utóbbi évekből egy olyan esetet ismerek, amely a Gina segítségével elkövetett nemi erőszak miatt nyomozási szakaszba jutott – fogalmazott. Ródler szerint a GHB tipikus diszkódrog, célközönsége ugyanaz, mint a speedé vagy az ecstasyé. Néhány éve bukkant fel a magyar piacon, de ma már nem nő az eladott mennyiség. – A vegyipari oldószerek összetevőjeként ismert GBL nem minősül kábítószernek, Európában csak két-három országban ellenőrzik a forgalmazását – fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.