Nyomozás a Dataplex ügyében

Bajnai Gordon egy ciprusi offshore társaság, Kóka János pedig egyik rokona révén került képbe egy informatikai társaság milliárdokat megmozgató adásvétele kapcsán. A szóban forgó cég a Dataplex Kft., amelynek tevékenységével öszszefüggésben a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi osztálya nyomoz.

Török László
2009. 04. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt folytat eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Dataplex Kft. tevékenységével összefüggésben – erősítette meg lapunk információját Bartha László, az NNI szóvivője. A rendőr őrnagy közölte, az eljárást felfüggesztették, jogsegélykérelem révén ugyanis külföldi hatóságoktól várnak információkat. Bartha László arról nem tudott felvilágosítást adni, hogy milyen külföldi szervezethez fordult az NNI jogsegélyért, és azt sem tudta megmondani, hogy a gyanú milyen időszakra vonatkozik.
*
Információink szerint a nyomozó iroda gazdaságvédelmi osztálya vizsgálja a céget. A Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra-szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft.-ről egy 2005-ben történt üzleti tranzakciósorozat kapcsán hallhatott a közvélemény. A cég – amint az a Heti Válasz 2007 márciusában közölt cikkéből is kiderül – szerverhotelt működtet, és így biztosítja partnerei informatikai rendszereinek biztonságos üzemeltetését.
Négy évvel ezelőtt a vállalkozásba beszállt a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. egyik leánycége, amely állítólag 2,2 milliárdot fizetett a kft.-ért. Ezt követően három ciprusi offshore társasághoz kerültek a tulajdonosi jogok, amit röpke három hónap leforgása alatt 2,9 milliárdos hasznot termelve, 5,1 milliárd forintért tudtak továbbadni a Magyar Telekomnak. A Dataplex mögött feltűnt egyik ciprusi társaság 49 százalékos részesedéssel a Fleminghouse Ltd. volt.
A céget Bajnai Gordon képviselte kézbesítési megbízottként. A másik 49 százalékos tulajdonrész a közvetlenül a tranzakció előtt alapított Corbeil-é volt, amelyet Kóka János volt gazdasági miniszter cégjogi ügyeit intéző Forgó, Varga és Társai Ügyvédi Iroda képviselt (Forgó Zoltán a politikus sógorának, ahogy Kóka fogalmazott egy interjúban, „mentorának”, Lepp Gyulának is rendszeresen dolgozik). A Heti Válasz szerint egyébként maga Lepp Gyula is részt vett a Corbeil képviselőjeként a Dataplex adásvételéről szóló tárgyalásokon.
Az alatt a pár hónap alatt, amikor az adóparadicsomban bejegyzett vállalkozások irányították a Dataplexet, hirtelen jól fizető állami megrendelők jelentkeztek a cég szolgáltatásaiért. Figyelemre méltó, hogy éppen a Kóka-féle gazdasági tárca által – közvetve vagy közvetlenül – felügyelt, illetve résztulajdonolt vállalatok mutattak érdeklődést, így a MÁV Informatika Kft., a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt., de bejelentkezett az ugyancsak állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) és a Magyar Posta is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.