Teljes a káosz Bajnai Gordon körül

Teljes a zűrzavar a kormányban Bajnai Gordon adóelkerülési technikái miatt. Az egyik kormányszóvivő, Szollár Domokos megakadályozta, hogy lapunk munkatársa az ügyben kérdést intézzen a miniszterelnökhöz, a másik, Budai Bernadett pedig újabb valótlanságot állított Bajnai korábbi cégvezetői tevékenységéről. Orbán Viktor szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök és a pénzügyminiszter offshore cégekbe menti ki a vagyonát a hazai adózás elől.

Bodacz Balázs
2009. 06. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budai Bernadett kormányszóvivő továbbra is kitart amellett, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök nem volt vezetője offshore cégnek, és nem folytatott olyan tevékenységet, amely magyarországi adóelkerülésre irányult. A lapunkban közreadott bizonyítékok azonban arról tanúskodnak, hogy Bajnainak az egyik ciprusi offshore cég igazgatójaként módja volt arra, hogy milliárdos nagyságrendben tüntethesse el Magyarországról a Dataplex eladása hasznából származó milliárdokat a magyar adóhatóság elől. A kormányszóvivőtől ezért azt is megkérdeztük, hogy ha dokumentumokkal bizonyítjuk, hogy Bajnai igenis offshore céget vezetett, a miniszterelnök lemond-e posztjáról. Budai elmondta, egyelőre nem tud egy későbbiekben megjelenő dokumentum kapcsán nyilatkozni, de – mint kijelentette – várják a Magyar Nemzet által közreadott újabb tényeket.
Lapunk már hétfői számában bemutatta – és most újra közreadja – azt az iratot, amely igazolja: a Ciprusi Köztársaság kereskedelmi, ipari és idegenforgalmi minisztériumának cégnyilvántartó hivatala 2005. október 14-én kelt igazolásában Bajnai Gordont a Fleminghouse Investment Ltd. igazgatójaként tartotta számon. Az tehát nem lehet vitás, hogy Bajnai vezető tisztségviselője volt-e a külföldi cégnek. Az volt. Most vizsgáljuk meg, hogy a Fleminghouse offshore cég-e, vagy sem!
*
A miniszterelnök és a pénzügyminiszter többször hangoztatott érve szerint ugyanis nem beszélhetünk ciprusi offshore cégekről, amióta Ciprus is tagja az Európai Uniónak. A szigetország 2004. május 1-jén lépett be az EU-ba. A ciprusi cégnyilvántartó hivatal egy igazolása szerint azonban a Fleminghouse-t Ciprus uniós csatlakozása előtt alapították. Ekkor a szigetország az offshore cégeknek otthont adó adóparadicsomként működött, így a Fleminghouse offshore cégnek minősül. Ugyanakkor az uniós csatlakozás sem hozott gyakorlati változást a ciprusi offshore cégek életében, mi több, a csatlakozás előtt bejegyzett offshore cégek megőrizhették offshore státuszukat.
A kormányfő cégügyei kapcsán felmerült ellentmondások megoldása nemcsak Budai Bernadettet hozta nehéz helyzetbe tegnap, hanem a másik kormányszóvivőt, Szollár Domokost is. Ő ugyanis két alkalommal akadályozta meg, hogy lapunk munkatársa kérdéseket tegyen fel erről a miniszterelnöknek. Az első sajtótájékoztatón, időhiányra hivatkozva, a már megadott szót vette el a Magyar Nemzet újságírójától, majd bocsánatot kérve azt ígérte: a félórával későbbi, újabb miniszterelnöki tájékoztatón elhangozhat a kérdés. Erre azonban nem kerülhetett sor: Szollár ugyanis a már elkezdődött második sajtótájékoztató alatt odalépett tudósítónkhoz, és tudtára adta, nem engedi meg, hogy a Bajnai zavaros cégügyeit firtató kérdést feltegyük. Szollár Domokos ezzel nagy szolgálatot tett a kormányfőnek. Bajnai ugyanis a korrupció ellen küzdő nemzetközi szervezet, a Transparency International (TI) kuratóriumi elnök asszonyával, Huguette Labelle-el közösen állt az újságírók előtt, ahol nyilván kényelmetlenséget okozott volna egy olyan ügy firtatása, amelyben egyszerre szerepel a miniszterelnök neve olyan üzleti eseménnyel, amelyben az ügyészség hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt nyomoz. Az ügyészség egyébként továbbra sem hajlandó semmit sem elárulni a parlament elé került büntetőügyről. Így egyelőre még mindig nem tudhatjuk, hogy miért csak a ciprusi hatóságokat kereste meg adatszolgáltatással, hiszen Bajnai Gordon is mindent tudhat a hűtlen kezelés gyanúját felvető, a Dataplexbe ömlő állami pénzek körülményeiről. A Nemzeti Nyomozó Iroda szintén nem mond semmit, mert az ügyészségi állásfoglalásra vár.
Lapunk megkereste Oszkó Péter pénzügyminisztert is, aki a hétfői parlamenti vitában megvédte Bajnai Gordon offshore-ügyeit. A korábban adószakértőként dolgozó Oszkót arra kértük, hogy juttassa el szerkesztőségünkbe azt a jogszabályt, amelyre hivatkozott, ugyanis kijelentésének elhangzása óta azt már több adószakértő is megcáfolta. A PM válaszából kiderül: Oszkó nem tud felmutatni ilyen jogszabályt, így hazudott, és megtévesztette az országgyűlési képviselőket.
Alexa Noémi, a Transparency International magyarországi irodájának vezetője kérdésünkre elismert: általánosan nem fogadható el, ha a sajtó munkatársait akadályozzák munkájukban. Bajnai ügyleteitől függetlenül pedig az a véleménye az offshore cégekről: az adóelkerülésen kívül az is komoly aggályokat vet fel, hogy nem látható, kik állnak ezen cégek mögött, ez pedig visszaélésekre ad lehetőséget.
Berlinben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke arról állapodott meg Angela Merkel kancellárral, hogy a Fidesz a Német Kereszténydemokrata Unióval (CDU) együtt vizsgálja az offshore cégekbe, illetve adóparadicsomokba kimentett vagyonok sorsát. Orbán Viktor szerint azért van szükség az együttműködésre, mert fel szeretnék használni Németország offshore-ügyekben szerzett tapasztalatait. – Azért kezdeményeztem egy ilyen munkacsoport létrehozását, mert én is torkig vagyok azzal a helyzettel, amikor Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök meg a pénzügyminiszter kimenti a vagyonát adózás elől offshore cégekbe, majd ezután, pénzhiányra hivatkozva, megszorításokkal sarcolja meg az embereket – jelentette ki Orbán. A Fidesz elnöke azt is kijelentette, hogy a munkacsoport által kidolgozott tervek egy részét a Fidesz benyújtja a parlamentnek, másik részét pedig a leendő kormányprogramjukba építik be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.