Sárból gyémánt

L A S S Í T Ó S Á V

2009. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a mesében: a gasztronómiai élményekre vágyó Szindbád reményt veszve sétál Budapesten, a tragikus állapotban lévő vendéglátóhelyek között, és valahogy elvetődik a „pesti csikágó” bugyraiba, ahol egy pincében aztán megtörténik a varázslat. Ma persze már a mesék sem a régiek, még meg sem történik a csoda, máris Fókusz-riport lesz belőle. Az Olimpia éttermet is felfedezték már, „szájára vett a falu”, de most legalább jó értelemben, így hetekkel előtte kell asztalt foglalni.
Ott téblábolunk néhányan a hetedik kerület közepén, még a taxis sem találja a helyet. Hét óra pár perckor aztán kinyílik egy ajtó, és lemegy a szuterénbe pontosan annyi vendég, ahány hely van az étteremben. Húszan sem vagyunk, és még nem tudjuk, hogy a több mint négy órán át tartó utazás után mindannyian bajtársakként megyünk haza.
Étlap nincs, a táblára csak az alapanyagokat írták fel, a fogások árait és egy mondatot: Ne feledjétek Bernard Pacaud-t! Az utalás egyértelmű, a párizsi séf a világ egyik legjobbja, és az alapanyagok alázatos szolgája. Ez a hely a bizalomról szól – egy estére átadom magam a séfnek.
Öt fogást választunk (ötezer-kilencszázba kerül ez majd nekünk), de hetet-nyolcat kapunk helyette. A személyzet nem tolakodó, de szakszerű, és jóízűen elbeszélget a vendéggel. Natur tejből kapjuk a biovajat üdvözlőfalatként, és olyan kenyeret hozzá, hogy azonnal elolvad az ember (miért van az, hogy a magyar éttermek többsége már a kenyérnél elvérzik?). Mangós kacsamáj heringfilével az előétel, és már az első tálnál kifogyunk a jelzőkből. Az idő lassan, de nem unalmasan csordogál – ide nem sietős üzleti vacsorára kell jönni, hanem barátokkal-szerelmekkel, akikkel a csend sem elviselhetetlen. Krumplileves a második tál, de erről sem Kádár jut eszünkbe, hanem jóságos nagymamák, akik kötényük aljával fogták meg a forró lábos fülét. Az erős kezdés után jön egy kisebb hullámvölgy (bébipolip zöldségekkel), ám a következő ételünk (rókagombás penne párolt borjúnyelvvel) után az ember fiának már sírhatnékja van, hogy ez miért adatik meg ennyire kevésszer az életben. Megérkezik a főétel, bárány finomfőzelékkel és joghurthabbal, és még azok is leborulnak a séf nagysága előtt, akik életükben nem ettek bárányt, mert féltek a faggyúíztől. A királyi étkek mellé császári borok jönnek, a sommelier jó ütemben, fantasztikus érzéssel hozza azt, ami éppen oda illik. A desszert (karamellizált citromhab eperrel és málnával) a Szepsy 2006-os szamorodnijával érkezik, és a társaságunkban lévő hölgyek elalélnak a gyönyörtől.
Amire felocsúdunk, már éjfél, de kit érdekel: életünk egyik legnagyobb gasztronómiai élményében volt részünk, ráadásul itthon, ismerős ízekkel dolgozó konyhával. Slow food, magyar módra – dicséret érte Takács Lajosnak és Csongrádi Csabának! A számla sem mellbevágó, italokkal együtt fejenként tízezer alatt megússzuk; jól lakottan, de nem elnehezült gyomorral indulunk vissza a pesti éjszakába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.