Tamás Jenőék napszámosai: a feketerigók

Muray Gábor
2009. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csopakra ült a csend, épp csak a rigó dalol a dió árnyékában. Jásdiékkal átellenben kiszállok az autóból, s rögvest belesimulok a levendulaillatú idillbe. Pláne, mert Tamás Jenő feleségének – civilben élelmiszer-ipari mérnök – levendulazseléjével kezdem a kóstolást. A Tamás pincészet ugyanis nemcsak a borairól, hanem a zselékről, dzsemekről, ecetekről is híres.
A kézműves pincészetet már a fiú, Ervin vezeti, Németországban végzett fotográfus ő, most sincs itthon, ezért Tamás Jenő, az édesapa és egyben pincészetalapító (A tőkétől a pohárig című, szép kiállítású borkönyv szerzője) mesél nekünk a lényegről.
A borról és a rigóról.
A pincészet címerállata a feketerigó, „ők a mi napszámosaink”, mosolyog Tamás Jenő, a napszámosok pedig olyan jól végzik a dolgukat, hogy Tamásék nem használnak a szőlőben és a kertben rovarirtó szereket. Nem beszélve arról, hogy a gondos szőlőművelés miatt permetezésre sem szorulnak, át is tértek fokozatosan a kímélő biológiai művelési módra, a vörös homokkövet és a meszes-márgás földet legalább tíz éve nem szennyezte műtrágya.
Kóstolunk. Már a rizling és a chardonnay erős sóhajokra készteti a hölgytársaságot, Jenő bácsi pedig nem restelli tovább fokozni a kéjt. Közben persze mesél, kedvesen, halkan, lassan, mert a harsányság és a rohanás itt nem ver gyökeret. Pincéjükben úgy készül a bor, ahogy kétszáz éve is készült, fahordóban erjed és érik, nincs itt high-tech és számítógép-vezérelt trükközés – Tamásék abban hisznek, hogy a szőlőben készül a bor, nem a borász boszorkánykonyháján. Klímára, fajélesztőre, színezékre a százötven éves pincében nincs szükség, de a környezettudatos gondolkodás mindenben meglátszik a csomagolóanyagtól a keveset fogyasztó kisautóig.
Mégsem ez a lényeg. Hanem az a közvetlen kedvesség és otthonosság, ami Tamás Jenő portájából árad. Gyermekkori falusi emlékek rohanják meg az embert, gyógynövényeket tépünk, bodza-alma lekvárt és mogyoródzsemet kanalazunk, nézzük a bárányfelhőket a Balaton felett. Megszűnik a külvilág, rend van és béke, egyre kevesebbet kérdezünk, mert itt még a szó is felesleges. Elég csak ülni, szemlélődni, számot vetni. Színtiszta slow food: minden a termőhelynek megfelelően készül: a fehérborok (olaszrizling, szürkebarát, chardonnay, tramini), a vörösborok (cabernet franc, syrah és pinot noir), a zselék, chutney-k, lekvárok, ecetek egyszerűen „csak” csopakiak. Egyik mottójuk: „Borunk a nyugodt, ráérős órák bora.” Milyen szép, dísztelen, de kifejező definíció. Nincs nagyobb ajándék ma a megnyugvásnál, Tamásék rigóstul, borostul, zseléstől ezt adják. Mégsem ódivatú gazdák. Ugyanaz a nyugalom árad honlapjukból (www.tamas-net.com/) , ami a pincészetből, még a madarak is csivitelnek rajta. Most, hogy munka közben rájuk kattintok, csak mosolygok. Köszönöm, Jenő bácsi, köszönöm, napszámosok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.