Visszaesett a vadhús iránti kereslet

Kissé kilátástalan a magyar vadhúspiac helyzete: a hazai kereslet visszaesett, és külföldre sem szállítunk annyit, mint korábban. A magyar termékek – főként a magasabb ár miatt – hátrányt szenvednek a nemzetközi versenyben, s igazi kitörési lehetőség sem mutatkozik.

Jakubász Tamás
2009. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai és a nemzetközi válság a jelek szerint utolérte a magyar vadhúspiacot is. Az utóbbi időben ugyanis a vadhús iránti belföldi és külföldi kereslet egyaránt érezhetően visszaesett.
– Reméljük, hogy a mostani állapot már a gödör alja – fogalmazott lapunknak Nagy István. A Fővárosi és Pest Megyei Vadászkamara titkára elmondta: a legnagyobb baj az, hogy mivel egyre kevesebb turista látogat Magyarországra, ezért az éttermek, szállodák kevesebb vadhúst vásárolnak, mint korábban. Idehaza vadat főként a külföldiek fogyasztanak, a magyar lakosság inkább csak elvétve vesz például őz- vagy vaddisznóhúst. Nagy István szerint ennek az is lehet az oka, hogy a háziasszonyok többsége azt gondolja: a vadat sokkal nehezebb elkészíteni. A titkár szerint ez tévhit; ezekből a húsokból semmivel sem bonyolultabb és időigényesebb ínycsiklandó fogásokat főzni-sütni, mint például a házisertésből.
Habár a vadhús ára az utóbbi időben nem emelkedett, ám az vitathatatlan: áruk borsosabb, mint a csirkéé vagy a marháé. Mindez annak tükrében érdekes, hogy például a vaddisznó felvásárlási ára kilónként nagyjából kétszáz forint, a szarvasé hozzávetőleg hétszáz, az őzé nyolcszáz. Ezek a húsok mégis 2000–4000 forintért vásárolhatók meg a boltokban.
A látszólag nagy árrés magyarázatául Nagy István elmondta: amíg például a házisertés csontját és belsőségeit is el lehet adni, addig a vadnál igen nagy az úgynevezett feldolgozási veszteség.
– Mondjuk a vaddisznónál tízből mindössze három kilogramm értékesíthető – tette hozzá –, míg a fennmaradó részt meg kell semmisíteni. Ez pénzbe kerül, ahogy az is, hogy a kilőtt állatokat az üzemig elszállítsák, feldolgozzák, csomagolják, végül eljuttassák az üzletekbe. Ez idő alatt pedig folyamatosan gondoskodni kell a kész húsok mélyhűtéséről.
Felmerül a kérdés: mi indokolja azt, hogy a boltokban csak fagyasztott vadhús kapható? Nagy István szerint ennek egyszerűen a könynyebbség az oka. A henteseknek ugyanis a házi húsoktól elkülönítve kellene tárolniuk a vadat. Ez úgy oldható meg a legkönnyebben, hogy eleve mélyhűtött állapotban rendelik meg ezeket a termékeket, így csupán egy külön fagyasztóládát kell fenntartani.
A titkár elmondta, ilyen árukon mindössze öt-tíz százalékos haszonnal adnak túl a feldolgozók. Ebből pedig az is következik, hogy sokkal olcsóbban vadhúsok nem kerülhetnek az üzletek pultjaira.
– Néha tapasztalható csekélyebb árcsökkenés, de a magas költségek miatt az nem jelentős – véli. Idehaza tehát csak más módon lehetne kelendőbbé tenni a vadhúst. A leghatásosabb módszer egy átfogó reklámkampány lehetne. Ez leginkább pénzen és szakértelmen múlik. Emellett a kamarai vezető az ágazatban tevékenykedők összefogását is sürgeti. – Dániában a mezőgazdasággal foglalkozók belátták: ha értékesítési szövetkezetekbe tömörülnek, áruikat könnyebben adhatják el – mondta. Ám szerinte idehaza hasonló lépések szinte elképzelhetetlenek. Nem segít a helyzeten, hogy a magyar vadhús iránti kereslet az utóbbi időben külföldön is visszaesett. Pedig korábban például Németországba és Franciaországba is jelentős mennyiséget exportáltunk. Ám manapság jóval kevesebb vadhúst viszünk külföldre. Ennek a titkár szerint két oka van. Egyrészt Nyugat-Európában igencsak elszaporodott a vad, főként a vaddisznó. Így az ottani állatok kilövésével nagyjából tudják fedezni piaci szükségleteiket. A másik fő probléma az új-zélandi és az argentin vadhús európai piacokon történő megjelenése. Ezeken a területeken – a csapadékos éghajlat miatt – legeltetéssel olyannyira alacsony költséggel tudják előállítani például a szarvashúst, hogy még a magas szállítási költség ellenére is olcsóbban kerülhetnek ezek a termékek az európai boltokba, mint a magyar húsok.
Hazánkba ugyan nem érkeznek argentin vagy új-zélandi termékek, de a kontinens más országaiba igen. Sőt nemcsak Európába, hanem a Távol-Keletre is. A titkár elmondta: korábban már nyitottak Ázsia felé, de ez a lépés kevés sikerrel járt. Minden esetben, amikor valamilyen állat-egészségügyi válsághelyzet van, a távol-keleti országok bezárják kapuikat. Így volt ez a madárinfluenza idején, és most, a sertésinfluenza felbukkanása után is ez tapasztalható – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.