Oszkó nyomul

2009. 10. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kegyvesztetté lett Hiller István oktatási miniszter, pontosabban annak hű fegyverhordozói egyszerűen nevetségesnek nevezték, amit keddi lapszámunkban írtunk a selypes tárcavezetőről. Hogy tudniillik a kabinet erős embere, Oszkó Péter ezentúl szinte valamennyi pénzügyi kérdésben (lévén pénzügyminiszter) megfosztja Hillert döntési jogkörétől. Az oktatási vezér például januártól már nem határozhat egyedül arról, hogy tárcája és háttérintézményei mekkora pénzt szakíthatnak le, mekkora öszszegű eljárási díjat kérhetnek az általuk elvégzett feladatokért, ahogyan arról sem, milyen összegű büntetéseket szedhetnek be.
Ezt majd eldönti Oszkó (Offshore) Péter. A pénzember. A tankönyvvé nyilvánítás meglehetősen költséges díjáról, az érettségi és egyéb szakmai vizsgák elnökeinek és szakértőinek anyagi honorálásáról is a pénzügyminiszter határoz majd ezentúl – boldogtalan Hiller István meg csak ott áll a különféle ceremóniákon, mint egy kihelyezett kellék idétlenül vigyorogva. Majd belejön. Hogy aztán Oszkó Péter további izmosodása jobban szolgálja-e a hazát (illetve nem okoz-e akkora károkat, mint a díszletté lett Hiller István), azt megmondani ma még nem lehet.
Az offshore-ember eddigi munkássága szintén riasztó, ne menjünk bele a részletekbe. Az egyébként már első olvasatra kapitális marhaságnak látszik, hogy Oszkó csomagja tartalmazza a helyből túlzsúfolt osztályok létszámának 30 százalékos emelésének lehetőségét is. Abban sem lehetünk biztosak, hogy helyes döntés született-e azzal, hogy jövőre az oktatási miniszter helyett maga a kormány határoz majd az érettségi vizsgatárgyainak jóváhagyásáról. Márpedig ez így lesz, szegény hazám…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.