Rabszolgasors Európában

2009. 10. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bánfi József, a szarvasi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke minap arról tájékoztatott, hogy a helyi romák egy része sérelmezi a szaporodó razziákat, amelyekkel a rendőrség és az önkormányzat az úgynevezett csicskáztatásokat próbálja meg felderíteni.
A csicskáztatás, vagyis az újkori rabszolgatartás nem új jelenség az ország elmaradottabb vidékein. Már hosszú évek óta művelik, de csak most került előtérbe. Lényege, hogy kiszolgáltatott, nincstelen, magukra maradt, lepusztult, sokszor analfabéta embereket dolgoztatnak éveken át éhbérért (vagy még azért sem), szabadságuktól megfosztják őket, szánalmas nyugdíjukat elveszik. Ólban, pajtában, istállóban tartják őket víz, villany és egyéb „komfort” nélkül…
A szarvasi cigányvezér azt sérelmezi, hogy a hatóságok razziákkal molesztálják a bűnözőket… A szerencsétlen emberek „gazdái” a hírek szerint nem egy esetben bolti lopásokra serkentik rabszolgáikat, ebből kellett ellátniuk őket. A jelek szerint illetékes helyen még nem fogták fel kellőképpen, hogy a XXI. században, ráadásul egy EU-tagországban ilyesmi megeshet.
Ámbár itt történik az is, hogy a legfelsőbb roma vezető – Kolompár Orbánra gondolok – fél lábbal már a börtönkapun belül áll. És még mindig ő a hivatalos vezető, bár a jelenség korántsem csak a cigányságnál fordul elő e hazában, a legfelsőbb szinten is találkozni ilyesmivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.