Bajnai üzent

2009. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt szerencsés húzás a pécsi víziközmű-cég visszavétele a francia befektetőktől, üzente haza még a múlt hét elején Párizsból Bajnai Gordon. A magyar miniszterelnök szerint ugyanis a franciák hatvanezer állást teremtettek Magyarországon, értsd: nekik csak hálával tartozunk. Természetesen szamárságot mondott a magyar kormányfő. A hatvanezer állás ugyan igaz, ugyanakkor az is – de erről már nem szólt Bajnai –, hogy a privatizáció és a kapcsolódó többi tranzakció során az idehaza vagyonhoz jutó francia cégek óriási leépítéseket, elbocsátásokat hajtottak végre, illetve közvetett módon számos magyar vállalkozás ment csődbe áldásos tevékenységük nyomán. Csak néhány kiragadott példa: a Chinoin gyógyszercégnél például a francia privatizáció óta csaknem ezernégyszáz fővel csökkentették az álláshelyeket, a Győri Keksz- és Ostyagyár ezerötszáznegyvennyolc dolgozójából a francia gyarmatosítás után kétszáz maradt. Nem járt jól a francia Michelin kezébe került Taurus gumigyáregyüttes sem, itt korábban hét és fél ezer magyar polgár kereste a kenyerét, ma csak két és fél…
A Pécsett háborgó Suez elnevezésű céget saját hazájában is megdorgálták, méghozzá több francia városban. Az egyik településen a helyi polgármester is belekeveredett a slamasztikába – jelenleg előzetesben ül. Bajnai Gordonnak viszont a jelek szerint tetszenek a francia módszerek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.