Egy elfelejtett vértanú

2009. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meszlényi Zoltán hajdani esztergomi segédpüspök az első olyan vértanú, aki a kommunizmus áldozataként jutott el a boldogok sorába. Meszlényi miséiben hűséget kért híveitől az ekkor már börtönben ülő Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek iránt. Az Államvédelmi Hatóság (itt volt vezető véreb Péter Gábor) 1950 nyarán elhurcolta, a hírhedt kistarcsai internálótáborba került. Módszeresen kínozták, ütötték-verték, télvíz idején is mezítláb járatták, magánzárkába került, és a bestiális bánásmód miatt 1951-ben meghalt. Ügyében hivatalos ítélet sosem született.
Most szombaton, a boldoggá hirdetési szertartáson Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek egyebek közt a következőket mondta: „A vértanúk kora nem zárult le az első századok múltával.” Meg kell jegyezni, hogy 1946-ig Meszlényi Zoltán esélyesebb volt a bíborosi címre, mint Mindszenty. A Szentszék döntése után a két évvel később letartóztatott, majd életfogytiglanra ítélt bíborost számtalanszor foglalta imáiba.
Az államvédelem ügynökei a kor szokásainak megfelelően Meszlényit is megpróbálták behálózni, megvesztegetni, de Mindszentyhez hasonlóan ő is megközelíthetetlennek bizonyult. Következtek a már említett ávós módszerek, mindhiába. Megváltás volt számára a halál. A boldoggá lett Meszlényi a nemzet és a katolikus egyház példaképe lett. Mártír. De vajon mit ért meg példájából a mai kor átlagembere?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.