Jamaica mögött

2009. 11. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország – sok egyéb mellett – a sajtószabadság versenyében is jelentősen visszaesett. A Tudósítók Határok Nélkül elnevezésű, párizsi székhelyű szervezet legújabb felmérése szerint hazánk ebben a pillanatban Jamaica mögött a huszonhatodik helyezett. Három évvel ezelőtt még tizedikek voltunk a listán, onnét kezdve rohamosan romlottak a mutatóink, tavaly is már csak a huszonharmadik helyet „sikerült” megszereznünk…
A szervezet szerint a leghívebben az északi országok – Dánia, Finnország, Svédország, Norvégia, Észtország, valamint Írország – sajtója tájékoztat. Viszonylag egyszerű a módszerük: kendőzetlenül megírják az igazságot, riportkészítéseik során pedig megkérdezik valamennyi érintett oldalt. Tabutéma nincs.
1848-ban a forradalmi magyar ifjúság tizenkét pontjának legelső mondatában így fogalmazott: szabad sajtót! A független tájékoztatás igénye 1956-ban is jelentkezett. Pillanatnyilag elég messze vagyunk a korrekt újságírástól. (Legutóbb például az infúzión tartott agonizáló pártfüzetke – magát országos napilapnak tartja – még azt is megengedte magának, hogy nemes egyszerűséggel „elfelejtse” tájékoztatni olvasóit az október hatodikai nemzeti gyásznapról…)
Legfeljebb az nyugtathat meg valamelyest, hogy vannak még nálunk is rosszabbul álló országok. Így például az utolsó afrikai Eritrea, igaz, ott nem is nagyon olvasnak…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.