Kutatják a pénzt

2009. 11. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig nem tudtam igazán, mivel foglalkozik a Pénzügykutató Zrt. – gondolom, ezzel nem voltam egyedül. Pénzügykutató, tehát kutatja a pénzt, hol van. Ez azonban nem ilyen egyszerű, tessék most erősen figyelni. A zrt. a Miniszterelnöki Hivatal alá rendelt Ecostat gazdasági és társadalmi kutatóintézettől kapja a megbízásokat (legutóbb csaknem százmillió forintért), cserébe a következőket kell tennie – most jön a legkacifántosabb rész –: „a KSH, a PM, az APEH, az MNB statisztikai, pénzügyi alapbázisára és hátterére alapozva aktuális gazdaság- és társadalomstratégiai kutatások elvégzése, makrogazdasági előrejelzések, államigazgatási célú gazdaságstatisztikai és döntés-előkészítési szolgáltatások nyújtása, ökonometriai és mikroszimulációs módszerekkel is”.
Szusszanjunk egyet! A felsoroltak után nem szabad csodálkozni azon, hogy a túlterhelt Ecostat – jobbján a Pénzügykutatóval – a kormány részére készült elemzésében azt jósolta, hogy Magyarországon a 2009-es gazdasági növekedés eléri a 3,2 százalékot. Ehhez képest a 3,2 már most 7 százalék – ráadásul nem növekedés, hanem csökkenés. A többi stimmel… A sziszifuszi munkát végző Ecostat tavaly – nagyrészt költségvetési támogatásból – körülbelül négyszázmillió forintnak csapott az ülepére. (Ebből kapott mintegy százmilliót a Pénzügykutató.)
Itt jegyzem meg, s ajánlom a notórius korrupciókutató Bajnai Gordon miniszterelnök figyelmébe, hogy az eltapsolt közpénzből az a kormányhoz közeli Népszava is kapott huszonegymilliót, amelynek szerkesztőségéről minap Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető kijelentette: „kiváló szellemi műhely”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.