időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Lebukott a szicíliai keresztapa

G. Juhász Judit
2009.11.26. 23:00

A Cosa Nostra titkos üzleteire derülhet fény azokból az iratokból, amelyeket a szicíliai maffia második emberének tartott Domenico Raccugliana letartóztatásakor, vasárnap találtak a rendőrök. A keresztapa a közbeszerzési eljárások befolyásolásának volt a szakértője.

Egy beszélgetős televízió-műsor iránti szenvedélye buktatta le a Cosa Nostra második számú vezetőjét Olaszországban. Domenico Raccugliat tizenhárom év bujkálás után vasárnap fogták el a nyugat-szicíliai Trapani körzetéhez tartozó Calatafimiban. Az egykori maffiavezér, Bernardo Provenzano üzleti titkainak örököse egy régi, lakatlannak álcázott négyemeletes ház lesötétített szobájában tévézett, amikor lecsaptak rá a kommandósok.
Az utóbbi időszakban több olyan jel is mutatkozott, amely arra utalt, hogy az 1996 óta keresett Raccugliának rövidesen fel kell bukkannia a környéken. Az épületet egy ideje megfigyelték, vasárnap délután is látták, amint a ház tulajdonosai, egy házaspár sietve megérkezik, majd távozik. Rövid idő múlva azonban a rendőrök gyönge fényt és villódzást észleltek a sötétségbe borult épület negyedik emeletén, valaki bekapcsolt egy televíziót. Fél órával később kommandósok törték be a ház ajtaját. Raccuglia menekülni próbált, az ablakon kidobott egy, a nyomozók számára értékes kincsekkel teli zsákot, ő maga pedig pisztollyal a kezében a tető felé vette az irányt, de elfogták. Később kiderült, hogy a csomagba százezer eurót, egy pisztolyt, egy gépfegyvert és legfőképpen iratokat rejtett, amelyek az ügyész reményei szerint hozzájárulnak majd ahhoz, hogy kibogozzák a maffia üzleti ügyeit.
A szicíliai maffia második számú vezetőjének tartott Raccuglia a közbeszerzési eljárások befolyásolásának valóságos szakértőjévé képezte ki magát; ugyanezt bizonyítják az egykori főnöknél, Provenzanónál korábban talált feljegyzések is – állítja a rendőrség.
A 45 éves férfinak az elmúlt években sikerült sorozatosan bohócot csinálnia a feleségét is megfigyelés alatt tartó nyomozókból. Maria Castellese minden év júliusában eltűnt az altofontei családi házból, majd szeptemberben újra felbukkant. Tavaly ősszel azonban várandósan érkezett haza, és az idei volt az első nyár, amikor a településen maradt. A nyomozók az egyik közeli kolostort is átkutatták az újra apává vált férje után, ám hiába. Később kiderült, hogy a férfi valóban ott bujkált, s szerzetesnek öltözve szökött meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.