MÁV: Kéne még 55 milliárd

2009. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónig Péter közlekedési miniszter a minap fejébe vette, hogy az ezer sebből vérző MÁV Zrt. belső kommunikációjának javítására egy úgynevezett GSMR-rendszert hoz létre, s ezért mielőbb pályázatot írat ki.
Hírek szerint az állami vállalat igazgatósága hatalmas szamárságnak tartja a tendert, legfőképpen azért, mert a cég már amúgy is le van gatyásodva, s ebben a helyzetben meseszerűnek látszik az ötvenötmilliárd forintra becsült beruházás kivitelezése. Vagyis az igazgatóság tagjai jelenleg semmiféle garanciát nem látnak a valódi verseny feltételeinek még a megteremtésére sem. Egyébként is beteg elképzelésnek mondható a Hónig-fóbia, amely szerint a magyar vasutat a mai áldatlan állapotában éppen a MÁV-on belüli hírközlés átalakítása fogja kihúzni a kátyúból.
A gigatender már önmagában is röhej, már amennyiben nevetgélni lehet az agonizáló MÁV állapotán (sztrájkok, szárnyvonal-bezárási elképzelések, mesés végkielégítések, miegyéb).
Márpedig az örökké mosolygós miniszter GSMR-rendszert akar, punktum. Az elképzelést mindjárt tett is követte: Hónig Péter a grémium döntését követően azonnal kezdeményezte a cég vezető testületének kibővítését. Az ötletgazda arra számít, hogy az új összetételű igazgatóság (három fővel bővül a csapat – hírek szerint valamennyien a miniszter emberei) már támogatni fogja a nagy formátumú ember javaslatát…
Mások szerint viszont az állami vállalat tolatása – nagyobb sebességgel – folytatódik. Vészfék nincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.