Gazdag szegények

2009. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek azt mutatják, hogy nem túl sikeresek a szomáliai kalózok ellen harcoló alakulatok. Minap arról számolt be a nemzetközi sajtó, hogy az elszemtelenedett tengeri útonállók néhány hónappal ezelőtt már tőzsdét is nyitottak a fő búvóhelyüknek számító Haradheere városkában. A pénzintézetet az egyik egykori kalóz, bizonyos Mohammed jelenleg módos üzletember) vezeti, aki nemrégiben egy röpke sajtótájékoztatón bemutatta, hol tőkésítik fő bevételi forrásuk, az emberrablással egybekötött hajólopások „eredményeit” a gengszterek. Amint azt a bankárrá lett haramia a napokban elmondta, kezdetben tizenöt „tengeri társasággal” indultak, ma pedig már több hetven céget képviselnek.
Az arcátlanságnak nincs határa. A meggazdagodott latrok becslések szerint több tíz millió dollárt raboltak össze, illetve hajtottak be váltságdíjakból.
Történik mindez a megkárosított világ szeme láttára, legtöbbször fényes nappal…
Ha vicces szeretnék lenni, most azt írnám ide, Európában is van egy olyan ország, ahol egyre több az elszemtelenedett kalóz, már-már kendőzetlenül rabolnak, fosztogatnak, és – a mamlasz bűnüldöző szervek aszszisztálása mellett – zömük szabadlábon „dolgozik”.
A szomorú az, hogy ez nem vicc.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.