Útilapu a Political Capitalnek?

A Political Capital (PC) által készített anyagok nem értek annyit, mint amennyit a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) fizetett értük; a PC-nek amiatt is fölösleges volt fizetni, mert az általuk vállalt munka elvégzésére az NBH alkalmasabb. Mindezt információink szerint Balajti László, az NBH főigazgatója mondta a parlament nemzetbiztonsági bizottsága ülésén. Úgy tudjuk, a szolgálat a továbbiakban nem kíván együttműködni a Political Capitallel.

Bodacz Balázs
2009. 12. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetbiztonsági Hivatal jelenlegi vezetése egyáltalán nincs megelégedve azzal a munkával, amit – és nem mellékesen: amennyiért – a Political Capital nevű elemzőcég végzett a részére éveken keresztül. Ez derül ki mindabból, amit Balajti László, a szolgálat főigazgatója mondott a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. A zárt ajtók mögött folytatott tanácskozásról ennél sokkal több nem szivárgott ki, így az sem, pontosan mennyit kapott a Political Capital (értesüléseink szerint egyébként csaknem százmillió forintról van szó – a szerk.). Annyit tudni csak, hogy Balajti szerint „a kifizetett összeg nem állt arányban az elvégzett munkával”. Úgy tudjuk, Balajti azt is kifogásként hozta fel a cégnek adott megbízás kapcsán, hogy a PC-től megrendelt munkát az NBH embereivel, eszközeivel és módszereivel eleve sokkal hatékonyabban és jobb eredménnyel el lehetett volna végezni. Mindezek eredményeképpen állt elő az a helyzet, hogy az NBH nem tart tovább igényt a PC tevékenységére, és az évek óta fennálló szerződést felbontotta. A PC Galambos Lajos idején kötött szerződést a titkosszolgálattal, amely viszony Laborc Sándor főigazgatói regnálása alatt is fennállt.
A Political Capital egyébként a napokban maga is többször hivatkozott a nemzetbiztonsági bizottságra. Közleményük szerint a testület – még 2006-ban – egyhangú döntéssel hagyta jóvá, hogy az NBH a hazai szélsőségekre vonatkozó elemzéseket rendeljen. Szabados Krisztián ügyvezető egy másik, lapunknak adott nyilatkozatában az állította: a bizottság ellenszavazat nélkül vette tudomásul, hogy társaságuk adatokat szolgáltat a nemzetbiztonságnak.
Tóth Károly, a testület szocialista alelnöke viszont arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy konkrét szerződésről, cégről, megbízásról soha nem dönt, nem is dönthet a nemzetbiztonsági bizottság. Annyi történhet mindössze, hogy egy szervezet – ez esetben az NBH – felmentést kér az alól, hogy valamilyen kívülről megrendelt szolgáltatás vagy szállítás teljesítésére közbeszerzést írjon ki. Ahhoz, hogy ezt megkapja, meg kell jelölnie a megrendelendő tevékenységet és a szerződés keretösszegét, továbbá meg kell indokolnia azt is, miért kéri a közbeszerzés kiírása alóli mentességet. A bizottság ez utóbbi kritérium esetében csak alátámasztott nemzetbiztonsági indokot fogad el. A Political Capital és az NBH közötti szerződés megkötéséhez – bár a cég nyilatkozatai ilyen látszatot kelthetnek – a nemzetbiztonsági bizottság nem járult hozzá, hiszen erre vonatkozó megkeresés hivatalból nem is kerülhet a testület elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.