Káosz a vagyonkezelő nyilvántartásában?

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egy 2006-ban eladott állami termőföldet akart idén januárban bérbe adni egy magáncégnek. A közvagyont felügyelők figyelmét a földhivatal hívta fel arra, hogy amit terveznek, képtelenség, s ennek megfelelően elutasította a kérelmet.

Dénes Zoltán
2010. 01. 30. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt, hogy milyen állapotok uralkodnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-ben, jól mutatja az a földügylet, amelynek bonyolítása során a vagyonkezelő szakembereinek arra kellett rádöbbenniük, hogy az állam által bérbe vagy eladni tervezett termőföldet korábban már eladták. Az üggyel kapcsolatban birtokunkba került dokumentumok szerint a magyar állam 2006. november 29-én értékesítette a tulajdonát képező 64 ezer négyzetméteres törteli területet egy helybéli lakosnak. Az adásvétel tényét a Ceglédi Körzeti Földhivatal még abban az évben fel is jegyezte a tulajdoni lapra. Ezt követően, valamivel több mint három évvel később, vagyis tavaly december 29-én az MNV Zrt. azzal a kéréssel fordult a ceglédi földhivatalhoz, hogy a területre jegyezze be a szervezet vagyonkezelői jogát. Vagyis az MNV Zrt. jelenlegi nyilvántartása azt mutathatta, hogy a szóban forgó területek továbbra is az állam tulajdonában vannak, csak a földhivatal még nem regisztrálta ezt. A földhivatal a bejegyzési kérelmet elutasította, hiszen a területre már nem volt bejegyezve az állam javára tulajdoni jog.
Az ügyről beszámoló Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára arról számolt be, hogy információi szerint a vagyoni jog iránti bejegyzési kérelmet azért küldte meg az MNV Zrt. a földhivatalnak, mert a közvagyont kezelni hivatott szervezet azt tervezte, hogy ismét bérbe adja azt. Hozzátette: szerencsére a ceglédi földhivatal, okulva az immár közismert sukorói földcsere során elkövetett hibákból, ezúttal körültekintően járt el.

Visszajár a pénz. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium elismerte, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) munkatársai 35,6 millió forintos visszafizetési kötelezettséget állapítottak meg a bábolnai Petkó-Szandtner Tibor Lovas Szakiskola és Kollégiumnál lefolytatott vizsgálat nyomán. Tájékoztatásuk szerint jogszabályi felhatalmazás hiányában nincs lehetőség méltányosság gyakorlására, sem egyedi, kivételes elbírálásra, sem a visszafizetési kötelezettség törlésére – közölték lapunk megkeresésére. A Horváth Klára szocialista országgyűlési képviselő, egyben a város polgármestere vezette alapítvány által fenntartott iskola mindössze annyi kedvezményt kapott, hogy az összeget részletekben fizetheti vissza. A szóban forgó alapítvány egy másik, 9,6 millió forintos kifizetése miatt immár az ügyészség is vizsgálódik. A város önkormányzatának egyik földügye miatt pedig a Központi Nyomozó Ügyészség indított nyomozást Horváth Klára ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.