A rendszer nyaktörése

2010. 02. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bürokratákat a jelek szerint nem lehet meggyógyítani. Combnyaktörést szenvedett egy fiatal nő a minap Angyalföldön, családja azonnal a Honvéd-kórházba szállította, mert az volt a legközelebb, azonkívül ez a kórház látja el az angyalföldi betegeket. A sérült ellátásába azonban közbeszólt az úgynevezett teljesítmény-volumenkorlát. Ez azt jelenti, hogy a kórház nem veheti fel a beteget, ha már túllépte az aznapi keretet, s ilyenkor az intézmény költségeit nem fizeti ki a biztosító. A fiatal nő végül többórás utaztatás után kerülhetett műtőasztalra.
Klasszikus bürokráciával állunk szemben. Az államnak mindegy lenne, melyik kórháznak folyósítja a költségeket, amit – biztosított betegről lévén szó – így is, úgy is állnia kell. A sérültnek és a gyógyintézetnek azonban messze nem mindegy… Nem jön ki jól a történetből a kórház sem, hiszen az eset kapcsán – önhibáján kívül – rossz szájízt kelt, tovább rontva ezzel a magyar egészségügy jó hírét (ha van még ilyen). Szívből kívánom a kórházi teljesítmény-volumenkorlát kiötlőjének, essen egyszer jóízűen hanyatt Audija felé igyekezvén a jeges járdán. Csonttörést nem kívánok, csupán kék-zöld ülepet, s végre egy kis elmélkedést azon, jól van-e ez így. Talán akkor rájönne: a bürokráciát is borogatni kell, hogy elmúljon…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.