Utazás a kocsonyám körül

Szépírók és honatyák több ízben megénekelték már a borospincében pórul járt béka történetét, de a tízéves múltra visszatekintő miskolci kocsonyafesztivál ötlete is erre a legendára építve született meg. Egyszer, valamikor az 1800-as évek elején egy figyelmetlen pincér békával együtt tálalta fel a kirendelt kocsonyát a vendégnek, aki döbbenten tapasztalta, hogy a sertésköröm mellől egy béka néz vissza rá. Neve ellenére a kocsonyafesztivál azonban nem csupán gasztronómiai szempontból jelentős. A ma kezdődő háromnapos össznépi vigalom a könnyűzenei és kulturális programokat kínáló fesztiválok nyomdokaiba lép.

Makrai Sonja
2010. 02. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délután a nyolcszáz éves Miskolcot köszöntő jelmezes felvonulással veszi kezdetét a helyi kocsonyafesztivál. A megnyitón közösségerősítő rítusra is készülnek a lokálpatrióták: az összetartozását, közösségét szimbolizálja majd a városlakók óriás ölelése.
A programok előtt gyors gasztrotörténet. A kocsonya becsületes magyar étel, amely a francia, arisztokratikusan aszpikos ételektől igencsak távol áll. Rusztikusabb, természetesebb, testesebb. Hétköznapi kocsonyafogyasztási kultúránk manapság sajnos túlontúl egyhangúnak tűnik. A pontyból készült halkocsonya mintha feledésbe merült volna, pedig legízesebb írónk, Krúdy Gyula is szívesen evett belőle hajdanán. A mai ember számára csupán a malacfüles-sárgarépás kocsonyavariáció létezik. Régen ugyanezt az ételt zellerrel, ecetes uborkával, kemény tojással gazdagon megrakva tálalták, ráadásként megbolondították egy csepp tárkonyos ecettel is. Úgy látszik, újra kell tanulnunk saját konyhakultúránkat, amit persze bizonyos történelmi körülmények miatt kénytelenek voltunk magunk mögött hagyni. Ezen segíthet a miskolci kocsonyafesztivál, amelyen persze más sült, főtt, kemencés eledeleket, gasztrohungaricumokat is kínálnak a lacikonyhások. Sőt még látványkocsonya-versenyt is hirdettek, amire profik és amatőrök egyaránt nevezhetnek.
A jubileumi fesztivál a végeláthatatlan étkezéseken és pálinkázáson kívül egy csipet várostörténetet és nagy adag kulturális élvezetet is ígér. A Szentpéteri kapu felé eső Hősök terén újraélednek a várost valaha elözönlő kofák, termelőkompániák. A boldog békeidők korába repítenek vissza a Századforduló tér kültéri kávéházai és a kintornásmuzsika. A Hősök terei Pajtaszínházban ma este a beregszászi Illyés Gyula Színház Szigligeti Ede Liliomfiját mutatják be, vasárnap a Miskolci Nemzeti Színház társulata Vujicsics Tihamér zeneszerző alakját idézi meg. A térhez közeli Művészetek Házában mind a három nap alatt gyermekprogramokkal várják a családosokat, a telhetetlen ínyenceknek gasztronómiai témájú művészfilmeket szolgálnak fel. A Guixot de 8 nevű katalán művészcsoport csövekből, keretekből, golyóbisokból, biciklivázból, ajtókilincsből épít egyensúlyozó szobrokból álló „játszóteret”. A Miskolci Nemzeti Színház balett-tagozata is most rendezi meg szokásos tánchétvégéjét. A vendég az idén a Győri Balett lesz, de huszonnégy órás nyílt táncimprovizációs program is várja a fesztivállátogatókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.