Adócsalás gyanújában a kormányfő

Miképp tudja egy magyar cég 2,7 milliárd forint nyereség után elkerülni az adó megfizetését? Csupán néhány ciprusi vállalkozást kell hozzá vásárolni, legalábbis Bajnai Gordon csapata, illetve Kóka János sógora így oldotta meg a feladatot. A kérdés már csak az, meg lehet-e büntetlenül úszni egy ilyen ügyletet. A Magyar Nemzet birtokába került a ciprusi rendőrség válasza, amelyet a magyar hatóságok jogsegélykérelmére küldött. Kiderült, Bajnaiék Cipruson sem nyújtottak be adóbevallást. A rendőrség hűtlen kezelés, az APEH adócsalás gyanúja miatt vizsgálódik.

Munkatársunktól
2010. 03. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügylet egyik főszereplője a Dataplex Kft., amely 2005-ig csupán vegetált, éppenhogy elboldogult a piacon. Az informatikai cégnek ekkor új tulajdonosa lett. A Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. egyik leányvállalkozása ugyanis 2,33 milliárd forintért megvásárolta a társaságot. A vételárat döntően a CIB Bank hitelezte meg a Wallis-csoportnak. A tulajdonosi jogok ezt követően 2,4 milliárd forint ellenében három ciprusi céghez kerültek. Ebben az időszakban felgyorsultak az események. A Kóka János (SZDSZ) vezette Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által közvetve vagy közvetlenül felügyelt, illetve résztulajdonolt vállalatok közül a MÁV Informatika Kft. és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kezdett érdeklődni a Dataplexnél, de bejelentkezett az ugyancsak állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek és a Magyar Posta is. A Dataplexet tehát rövid idő alatt közpénzen kistafírozták, állami megrendelésekkel halmozták el. A cég piaci értéke a politika és a gazdasági élet szereplőinek közreműködése folytán egy szemvillanás alatt felértékelődött.
A Dataplexnek még 2005 decemberében ismét új tulajdonosa lett. A Magyar Telekom azonban már nem kevesebb, mint 5,1 milliárd forintot fizetett a társaságért a három ciprusi cégnek. De nézzük, kiknek is!
Az adóparadicsomban bejegyzett három cég közül a legérdekesebb a Fleminghouse Investments Ltd., amely 49 százalékban tulajdonolta a Dataplexet.
*
Az adásvétel időpontjában a jelenlegi kormányfő, Bajnai Gordon volt a ciprusi cég igazgatója. Bajnai csak fél évvel később, 2006 júliusában vállalt kormányzati pozíciót, ekkor fejlesztési kormánybiztos lett, egy évvel később az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium élén találjuk, majd 2008 nyarán már fejlesztési miniszter. 2009-ben ő váltotta Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki székben. A másik ciprusi cég a Corbeil Holdings Ltd., amely szintén 49 százalékos részt tudhatott magáénak a Dataplexből. A Hír TV kérdésére Lepp Gyula korábban elismerte, hogy övé a társaság. Lepp pedig nem más, mint Kóka János sógora.
A Magyar Nemzet birtokába került a ciprusi rendőrség válasza, amelyet a magyar hatóságok jogsegélykérelmére küldött. A dokumentumból egyértelműen kiderült, sem a Fleminghouse, sem a Corbeil nem nyújtott be adóbevallást Cipruson. Az ügyletben résztvevő harmadik adóparadicsomban bejegyzett cég, a Romnio Investments Ltd. viszont igen. A Romnio esetében még csak sejteni sem lehet, hogy ki lehet a titokzatos tulajdonos. A Romnio egyébként csak két százalékot tulajdonolt a Dataplexből.
Vadász Iván, az Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke szerint egy ciprusi cégnek nem kell az ottani hatóságoknak adót fizetnie egy társaság tulajdonrészének adásvétele után. Az adószakértő azonban úgy vélte, általában egy magyar cég és egy ciprusi cég közötti ügylet végső célja mégis az lehet, hogy a külföldi társaság mögött állók kikerüljék a magyar adószabályokat. – Ha ugyanis a tranzakció két magyar vállalkozás között történt volna, akkor a 2,7 milliárd forintnyi nyereség után 16 százalék társasági adót, illetve a cégtulajdonosoknak további 35 százalékos osztalékadót kellett volna befizetniük az APEH-nak – fogalmazott Vadász. Hozzátette, ez alapján 1,377 milliárd forint járt volna az adóhatóságnak.
Lapunk információi szerint az APEH színlelt ügyletet gyanít, s ezért adócsalás miatt vizsgálódik. Megtudtuk, az adóhatóság is jogsegélykérelemmel élt a ciprusi hatóságok felé. Az APEH illetékesét lapzártánkig nem tudtuk elérni.
Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője lapunknak korábban elmondta: az NNI hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt folytat eljárást a Dataplex Kft. tevékenységével öszszefüggésben. A rendőr őrnagy akkor közölte, az eljárást felfüggesztették, jogsegélykérelem révén ugyanis külföldi hatóságoktól várnak információkat. Mivel a kért információk Ciprusról megérkeztek, folytatódhat a nyomozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.