Az első Michelin-csillag

Megtört a jég: Michelin-csillagot kapott egy budapesti vendéglő, a Costes. Az elismerés jelzi, hogy lassan visszakapaszkodunk a világ csúcsgasztronómiai térképére. Az étterem tulajdonosa a Sziget-vezér Gerendai Károly.

Muray Gábor
2010. 03. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki ismeri Molnár B. Tamás és Bittera Dóra munkásságát, tudja: a gasztronómiai szakíró-párosnak köszönhetően a hazai konyhaművészetben ha nem is forradalom, de egyfajta pozitív erjedés kezdődött el. Többek között nekik köszönhető, hogy a szakma és a gourmet-világ újra elkezdett beszélni a magyar gasztronómia reformjáról, a szakácsoktatás és a csúcskonyhák újragondolásáról. Ezt igazolja a Costes tulajdonosa, Gerendai Károly is a Molnár– Bittera párosnak írt korábbi levelében: „Szeretném, ha tudnátok, hogy a Ti munkásságotok, például a Magyar Nemzetes cikkeitek nélkül biztos nem szántam volna rá magam egy ilyen jellegű és ekkora beruházásra, és ma, bár jóval gazdagabb lennék, sok fontos dologban mégis szegényebbnek érezném magam.”
*
A Sziget szervezőjeként végzett munkájáért a nemzeti ünnepen a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett Gerendai a Michelin-csillag kapcsán lapunknak elmondta: a Costes csillagjában nagy érdeme van a korábbi portugál konyhafőnöknek, Miguel Vieirának, aki már Lisszabonban dolgozik. Az étterem új séfje Nicolas Delgado, aki igyekszik szem előtt tartani, hogy a csillagot meg lehet kapni, de el is lehet veszíteni. A séfváltás miatt amúgy a Michelin ellenőrei januárban újra felkeresték a Ráday utcai éttermet, amelyet mindkét alkalommal a csillagra érdemesnek találtak. Gerendai szerint az első csillag a csúcsminőség legalsó szintjének, egyfajta belépőnek számít, azt jelzi, hogy már Magyarországon is van értékelhető minőség. – Azt gondolom, hogy a Costes nem az egyedüli hely itthon, amely Michelin-csillagra érdemes. A magyar gasztronómia felvirágoztatásában húsz-huszonöt étterem fáradozik, közülük négy-öt megérdemelné a csillagot – vélekedett a Costes tulajdonosa. Kérdésünkre elmondta: az elismerés gyakorlati hatását még nehéz felmérni, nyilvánvalóan nagy lehetőség az étteremnek és a szakmának is. Ezzel együtt természetesen az elvárások is megnőnek.
Az elismerés azért is fontos, mert a Costes a második közép-európai étterem, amely megkapta a legszigorúbb szempontok alapján odaítélt csúcsgasztronómiai elismerést. A Michelin Guide 2010-es kiadványában ez a második csillaggal jelölt hely az egykori szocialista országokból: a Michelin még 2008-ban tartotta csillagra érdemesnek a prágai Four Seasons hotel Allegro éttermét. A csillagos Costes mellett négyen érdemelték ki a minőségi, háromfogásos menüt elérhető áron kínáló helyeknek járó, Bib Gourmand-elismerést. E körből a guide-ban Magyarországot jó ideig egyedüli kiemelt étteremként képviselő budai Náncsi Néni ugyan kiesett, bekerült viszont a 21, az Arcade Bistro, a Bock Bisztró és a Csalogány 26.
A Michelin-csillag komoly, patinás elismerés: az elmúlt évtizedekben a kulináris tökély szimbólumává vált. Vetélytársa a Gault Millau éttermi kalauz, amely aprólékos pontrendszer alapján dönti el, hogy melyik étterem, milyen minősítést kapjon (ősszel a budapesti Bábel Delicate és a Fausto’s – Magyarországon elsőként – került fel a Gault Millau által legjobbnak tartott éttermek közé). Szakmai körökben mindkét díj elnyerése legalább olyan fontos, mint az elvesztése: 2003-ban a legendás francia konyhafőnök, Bernard Loiseau követett el öngyilkosságot amiatt, hogy Cote d’Or nevű éttermét a Gault Millau lepontozta.
Gerendai Károly lapunknak elmondta, nemcsak megtartani igyekeznek a díjat, hanem tovább is szeretnének lépni. A cél persze nem a „csillaggyűjtés”, hanem a tökéletességre törekvés és a vendég maximális elégedettsége.
A Michelin Main Cities of Europe 2010 elnevezésű kiadványa ma jelenik meg, az étteremkalauz 29. kiadása 20 ország 44 városának kínálatát mérte fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.