A Művészetek Palotájában Gráf József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, Wolfgang Lukas ügyvezető igazgató és Panyik Gáborné, a Pálinka Céh Egyesület elnöke átadta a tizenkilencedik Destillata, vagyis a százszázalékos párlatok és likőrök világversenyének díjait. Az idén Bécsben megrendezett versenyen tizenöt ország közül összesítésben – az osztrákok és a németek után – a harmadik helyen végeztek a mieink. Magyarországot egyébként tizenöt főzde 135 terméke képviselte. Ezek közül tizenhárom magyar főzde összesen 77 érmet hozott haza a világversenyről, amelyen 182 főzde több mint 1600 párlata versenyzett – köztük hongkongiak, ausztrálok, dél-afrikaiak, észak-amerikaiak és új-zélandiak gyümölcsből készült italai. Az országgyőztes a Zamárdi-Felsőn működő Zimek Manufaktúra lett tizenegy éremmel, s két, a legjobb párlatoknak járó elismeréssel, amely utóbbiakat áfonyapálinkájával és Irsai Olivér szőlőpálinkájával érdemelt ki. A magyar mezőnyben a második helyezést a Matheus Pálinkaház nyerte el négy ezüst- és nyolc bronzéremmel, a harmadik helyen Bolyhosék végeztek két ezüsttel és hat bronzéremmel. A mezőnyben olyan különlegességekkel is versenyeztek a magyar főzdék, mint Roland Zimek levendulapárlata, amely az idei Destillatán aranyat ért, a Brill szintén aranyérmes spárgapárlata, s a Márton és lányai Pálinkafőzde ezüstérmes Juniper Fenyővíz párlata. (Mivel nem gyümölcs az alapanyag, nem lehet pálinka a fenti különlegességek neve.)
Az idei Destillata további magyar vonatkozása, hogy a 34 tagú nemzetközi zsűribe két magyar szakember is meghívást kapott: Lovassy György és Vértes Tibor, utóbbi a tavalyi év főzőmestere, aki az Agárdi Pálinkafőzdével a tavalyi, sikerekben gazdag év világbajnoka volt.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség