Eclipse: az államnak nincs baja

Semmilyen gondot nem tapasztalt a járművek előzetes eredetiségvizsgálatát támogató központi informatikai rendszer módosításáért felelős Eclipse Zrt.-vel való együttműködéskor a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala. A társaság hét vezetőjét pénzmosás gyanújával szerdán vette őrizetbe a VPOP.<br />

Hírösszefoglaló
2010. 03. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. hét vezetőjét ugzan szerdán pénzmosás gyanújával őrizetbe vette a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), továbbra is a kormányzat bizalmát élvezi a cég. Legalábbis erre utal a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) tegnapi, távirati irodához eljuttatott közleménye, mely szerint „szabályosan zajlott a járművek előzetes eredetiségvizsgálatát támogató központi informatikai rendszer módosítására és négyéves üzemeltetésére kiírt közbeszerzés, az Eclipse a szerződésnek megfelelően teljesít”. A KEK KH közölte azt is, hogy az Eclipse-szel kötött szerződés január elsejétől 2014. december 31-ig hatályos, a szerv pedig 2011. január elseje és 2014. december 31-e között havi bontásban fizet, valamint hogy nem illetékesek nyilatkozni a VPOP-nak a cégről. A KEK KH-nál tehát minden jel szerint nincs napirenden a súlyos bűncselekménnyel vádolt társasággal kötött szerződés felülvizsgálata.
Az akcióról a pénzügyőrség szerdán kiadott kommünikéje számolt be a cég és vezetőinek említése nélkül. Mint közölték, a bűncselekmény-sorozat által érintett, illetve az adócsalás leplezésével összefüggésbe hozható vállalkozásnál is nyomoztak, a házkutatás során a pénzügyőrök különféle dokumentumokat, bizonylatokat és adathordozókat foglaltak le.
A történet érdekessége, hogy január 21-én feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az ügyészségen az eredetiségvizsgálat piacát kezdetektől uraló öt fővállalkozó cég – akik korábban saját fejlesztésű technológiákkal szolgálták ki e téren a hatóság igényeit –, az állami megbízás mögött hűtlen kezelést, gazdasági titok jogosulatlan megszerzését és hivatali visszaélést sejtve. A Fővárosi Főügyészség pár nappal később el is rendelte a nyomozást, sajtóértesülések szerint azonban a vámnyomozók nem a feljelentés alapján indítottak nyomozást az Eclipse ellen, ebben az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.