Karasaiék kulcsszerepben

Közvetetten egy Seychelle-szigetekre bejegyzett társaság és Karsai József, Battonya MSZP-s polgármesterének rokonai is befolyással bírnak a Battonyai Energiapark Kft.-ben, amely 2,7 milliárd forintból gázerőművet épít a Békés megyei városban. A társaságban tulajdonos a szegedi székhelyű Szeviép Investment Zrt. és a battonyai önkormányzat. Karsai József nem tud offshore háttérről, de azt elismerte, rokonai állnak a beruházó céget birtokló egyik társaság mögött.

2010. 03. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhelyezték annak a 2,7 milliárd forintba kerülő erőműnek az alapkövét, amelyet alacsony éghetőgáz-tartalmú földgázzal működtetnek Battonyán – jelentette be tegnap Karsai József, a Békés megyei város MSZP-s polgármestere. A beruházást a Battonyai Energiapark Kft. végzi, a céget a város két szegedi székhelyű társasággal közösen hozta létre 2008. október 31-én.
A vállalkozás másik két tulajdonosa kapcsán érdekes összefüggésekre bukkanhatunk. A Battonyai Energiapark Kft.-ben a legnagyobb, több mint ötvenszázalékos tulajdonrésszel a Szeviép Investment Kft. rendelkezik. A másik tag a Torus-A Kft., amely hasonló befolyással bír a cégben, mint a város. A vállalkozásban az önkormányzatnak 24 százalékos üzletrésze van.
A Torus-A Kft. tulajdonosi köréhez három magánszemély és egy száz százalékban offshore tulajdonú vállalkozás, a Gainsbury Hungary Kft. tartozik. Ez utóbbi tulajdonosa a Seychelle-szigetekre bejegyzett Gainsbury Consulting Ltd. A három magánszemély között Battonya polgármesterének két rokonát – egy testvérpárt –, Karsai Lászlót és Karsai Ferencet is ott találhatjuk. Ferenc amellett, hogy résztulajdonosa a cégnek, az egyik ügyvezető is. További érdekesség, hogy Karsai Ferenc nemcsak a Torus-A Kft.-ben, hanem az offshore tulajdonú Gainsbury Hungary Kft.-ben is ügyvezető. Az építkezés költségvetése úgy áll össze, hogy a Battonyai Energiapark Kft. két pályázaton csaknem egymilliárd forintot nyert el, további egymilliárdot hitelből biztosítanak, míg hétszázmillió saját forrás.
A Battonyai Energiapark Kft.-ről Karsai József lapunknak azt állította, nem tud arról, hogy hátterében offshore cég állna. Amikor megemlítettük, hogy a beruházó társaságot birtokló egyik vállalkozásban, a Torus-A Kft.-ben egy testvérpárnak, Karsai Ferencnek és Lászlónak van tulajdonrésze, akkor ingerülten kikelt magából. – Miért baj, hogy testvérek? – kérdezte, majd hozzátette: – Mi közöm nekem egy Szegeden lakó Karsaihoz? – Majd később elismerte, hogy a testvérpár a rokona. – De mi közöm van hozzá, milyen előnyöm van nekem ebből? Semmi – szögezte le, majd kinyomta a telefont.
Simonka György, a battonyai választókerület Fidesz–KDNP-s országgyűlésiképviselő-jelöltje lapunknak azt mondta, örül az erőmű megépülésének, s ha kormányra kerülnek, ők is támogatják a beruházást. A lapunk által ismertetett összefüggésekre ugyanakkor úgy reagált, reméli, hogy nem történt visszaélés az uniós támogatásokkal. Átlátható, tisztességes működést vár el – tette hozzá – a Battonyai Energiapark Kft.-től a beruházás érdekében, és felszólította Karsai Józsefet, azonnal szüntesse meg a viszszaélésre alkalmat adó helyzetet, mert ezzel veszélyezteti a 400-500 embernek munkát adó beruházást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.