Kételyek a battonyai gázerőmű körül

2010. 03. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Panaszt tett a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (Mag) Zrt.-nél a battonyai gázerőmű építkezéssel kapcsolatban egy érintett vállalkozó. A beruházást végző Battonyai Energiapark Kft.-ről a napokban írtuk meg, hogy abban közvetetten egy Seychelle-szigetekre bejegyzett társaság és Karsai József, Battonya MSZP-s polgármesterének rokonai is befolyással bírnak. A társaságban tulajdonos még a Szeviép Investment Kft. és a battonyai önkormányzat. A vállalkozó most azért fordult a Mag Zrt.-hez, mert az kezelte, illetve kezeli a Battonyai Energiapark Kft. két, egymással összefüggő pályázatát. Ezeken a beruházó cég csaknem egymilliárd forintot nyert, részben ebből ígérik a gázerőmű megépítését.
A panaszlevél írója azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az első tender támogatási döntése és a szerződés megkötése között kilenc hónap telt el. Ez szerinte aggályos, mert a Gazdaságfejlesztési operatív program pályázatai esetében 90 nap áll rendelkezésre a szerződés megkötésére, ami egyszer 30 nappal hosszabbítható meg. A vállalkozó nehezményezte, hogy a beruházó második, bővítés címén beadott, szintén nyertes pályázatának támogatási döntése tavaly október 29-én született, amikor az első tender támogatási szerződését még meg sem kötötték. Kitért arra is, a beruházó cég többségi tulajdonosa, a Szeviép Investment Kft. ellen felszámolási eljárást kezdeményezett a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. egy több mint százmillió forintos tartozás miatt. A panaszos szót emelt amiatt is, hogy az inert gázból nyert energiatermelés a tudomány mai állása szerint kizárólag szennyező szén-dioxid-kibocsátás mellett lehetséges.
– A Battonyán található inert gáz szén-dioxid-tartalma meghaladja az 50 százalékot, amely a villamosenergia-termelés során a szabadba távozik – hangsúlyozta a vállalkozó, hozzátéve, emiatt feljelentést tesz a környezetvédelmi főfelügyelőségen. Megjegyezte, a program akkor lenne életképes, ha megépítenék a 22 kilométer hosszú légkábelt a mezőhegyesi transzformátorállomáshoz, a Battonyai Energiapark Kft. ennek megvalósítását célzó pályázatát azonban visszautasították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.