Komoly díjak és kóstolók a Destillatán

A Destillaták – vagyis a százszázalékos párlatok és likőrök világversenyének – díjkiosztóin megtapsoljuk a különféle érmeket begyűjtő pálinkafőzdéket, országgyőzteseket és egyéb címek elnyerőit, de azért a jelen lévő előkelők között mindig feláll egy másik, eseti rangsor is: azoké a pálinkáké, amelyeknek az illatára, ízére napokkal, hetekkel később is emlékszünk.

Varga Klára
2010. 03. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zimek Manufaktúra lett az idei országgyőztes a Bécsben megrendezett versenyen – amelynek magyar díjait a MűPa Bohém éttermében adták át, de a Zamárdi-felsőn működő főzde aranyéremre érdemesített levendulapárlatával is felhívta magára a figyelmet. (Azért „csak” párlat, mert nem gyümölcsből készült.) Kóstolása szürreális élmény. Mintha hirtelen ötlettől vezérelve meghúznám otthon a habfürdős flakont, és ízlene. Mert pont olyan az íze, mint az illata. Nem ad kevesebbet, mást, mint amit ígér. És a mai világban ez sem csekélység. Szintén Destillata-aranyérmes extremitás a Brill Pálinkaház spárgapárlata, amelyet az az igény ihletett, hogy spárgás vagy hollandi mártásos, illetve pikáns sajtos ételekhez megfelelő italt tudjanak kínálni.
A Gyulai Pálinka Manufaktúra madárberkenye-pálinkája – nem tévedés, igen, az a naracssárga bogyó a díszfákon – is jó volt egy ezüstre, azon, hogy akadnak, akik lekvárt is főznek belőle, még én is elhűltem.
A zamatos és illatos Irsai Olivér éppúgy az ítészek, mint a pálinkások egyik kedvenc szőlője lehet, mert a belőle készült párlat impozáns, megvesztegető, még annak is ízlik, aki amúgy ritkán fogyaszt alkoholt, Irsaiért kapta a Zimek idén egyik Az év párlata díját (a másikat az áfonyáért), de a Gusto Irsaija is aranyat ért, a Bolyhoséké és a Márton és lányaié pedig ezüstöt.
Az én egyik új kedvencem mégis a nagygombosi érlelt szilva lett. Minthogyha áttetsző, kék függöny ereszkedne le lassan, játékosan egy ablak előtt valami biztató, derűs reggelen, úgy kék, úgy üde, úgy friss szilvaízű ez a hét különféle szilvából készült pálinka. Nem maradhat szó nélkül a vadászpálinkások – az Árpád – a Destillatán szintén beezüstöződött, szinte szemérmetlen, egyszerre nyers és édes virágillatot árasztó vadbodzapálinkája sem. Matheusék nagyágyúi, a fekete ribiszkék a grazi díjkiosztón ezüstöt kaptak, ami szintén szépen csillog, főleg, ha tudjuk, hogy idén szigorították a versenyfeltételeket, de a kóstolókat el sem lehetett volna hessegetni az asztaluktól a Bohém étteremben. Pelle László bronzérmes fekete szeder-pálinkája vajas-vaníliás illatból mélyül sötétlő gyümölcsízzé, s szintén a kedvencek listáját gazdagítja.
Az ételek-italok összepasszítása vissza-visszatérő téma a kóstolások során. Ezúttal a csokoládé, pálinka és gyümölcs házasítása, vagyis a pálinkás bonbon kérdése került terítékre. Többen egybehangzóan állították, hogy pálinkaházak, kézműves csokoládésok, cukrászdák kínálatában már jelen van ez a lehetséges újabb hungaricum, a legtöbben azonban nem tudják, milyen csokihoz milyen gyümölcs és pálinka illene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.