időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Korrupt mexikói rendőrök őrizetben

Grimm Balázs
2010.03.28. 22:00

Maszkot viselő tengerészgyalogosok rohamozták meg – helyi idő szerint – szerdán az észak-mexikói Nuevo Leon szövetségi államban lévő Villaldama rendőrőrsét, és őrizetbe vették a település rendőreinek kétharmadát – adta hírül az MSNBC. A gyanú szerint a négyezer lelkes kisváros tizenkét rendőréből nyolc üzleti kapcsolatban állt a helyi drogkartellekkel. Az akcióban részt vevő egyik katona elmondta, az előállított rendőröket már ki is hallgatták, a haditengerészet azonban nem nyilatkozott az akcióról. Nuevo Leon főtitkára, Javier Trevino úgy értesült, az elfogottak között van Villaldama rendőrfőnöke is.
Ugyancsak szerdán, az ország északkeleti felében fekvő Mazatlan városában drogkereskedők megrohamoztak egy használtautó-telepet. Gránátokat, Molotov-koktélokat dobáltak a kocsikra és az épületre, majd az egyik irodában lelőtték a vállalkozás öt munkatársát – jelentette a Press TV. A gyilkosságok elkövetése után a támadók benzinnel öntötték le és felgyújtották a telepet.
Ismeretes, a drogkereskedők és rendőrök négy éve tartó háborúja több mint tizenötezer életet követelt Mexikóban. Csak a múlt hét végén legkevesebb százan vesztették életüket. Miután a hét végén Ciudad Juarezben az amerikai konzulátus három alkalmazottját is megölték, az Egyesült Államok külügyminisztériuma figyelmeztetést adott ki polgárainak: legyenek körültekintők, ha a déli szomszédhoz utaznak. A felhíváshoz – a jövő héten kezdődő tavaszi szünet okán – a napokban több egyetem, köztük az Ohio State University is csatlakozott – írta tegnap a The Columbus Dispatch. Az oktatási intézmények elektronikus levélben hívják fel hallgatóik figyelmét a rájuk váró veszélyekre. Évente hozzávetőleg százezer diák látogat Mexikóba a tavaszi szünidőben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.