időjárás 9°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Megígérték, nem csinálták meg

Zivkovics Natália
2010.03.29. 22:00

Rendbe tesszük az egészségügyet – ígérték 2002-ben a szocialisták. Nem sikerült nekik. Mint ahogy a következő, 2006-tól 2010-ig tartó kormányzati ciklusban sem váltották valóra a választási ígéretüket, azaz hogy végrehajtják az egészségügy teljes átalakítását. Most megint nagyszabású változtatásokat ígérnek az ágazatban.

Összeállításunk a koalíciós kormányprogramok és egyéb választási dokumentumok felhasználásával az elmúlt 8 év ígéreteit és történéseit foglalja össze. Emlékeztetőül felidézzük, hogy a 2002-es országgyűlési választások előtt tett bejelentés ellenére az ápolók máig nem kapták meg a hűségjutalmat, s a szívgyógyszerek, illetve a csontritkulás elleni medicinák sem váltak ingyenessé. Ezzel ellentétben az 50 százalékos béremelés megvalósult, igaz, azt további már nem követte, így a többletet azóta „felemésztette” az infláció. A 2006 és 2010 közötti ciklus mozgalmasabb volt az egészségügy szempontjából. Elég csak a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésére, a patikaliberalizációra, a kórházi ágyszámcsökkentésre, vagy a több-biztosítós rendszer kialakítása körüli vitára gondolni. Ekkoriban sokat szerepeltek a sajtóban a folyamatos gyógyszerárcsökkenésekről szóló kormányzati bejelentések is, amelyek – meglepő módon – mégis a betegterhek emelkedésével jártak együtt.

Részletek a 4. és az 5. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.