Milliárdos pénzmosás

nagy
2010. 03. 26. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízmilliárd forintos pénzmosást és hárommilliárd forintos adócsalást derített fel a vám- és pénzügyőrség (VPOP) – tájékoztatta lapunkat a hatóság, hozzátéve, az akcióban hét személyt fogtak el és helyeztek előzetes letartóztatásba, valamint körözést bocsátottak ki egy társuk ellen. Utóbbi az MTK volt labdarúgója, Katzenbach Imre, aki megalapozottan gyanúsítható adócsalással és pénzmosással. Az összehangolt akciót Budapest és Pest megye területén több mint 30 helyszínen március 10-én tartották.
A VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás és pénzmosás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelte el a nyomozást. Ezt több hónapos előzetes adatgyűjtés előzte meg, s kiderült: több – elsősorban építőipari tevékenységet folytató – vállalkozás bankszámlájáról 2007 és 2009 között jelentős mennyiségű készpénzt vettek fel úgy, hogy az érintett vállalkozások nem, vagy valótlan adattartalommal tettek eleget adóbevallási és adóbefizetési kötelezettségüknek. A bűncselekmény elkövetésében érintett cégek azonos személyi körhöz köthetően működtek, és jellemzően egy Budapesten bejegyzett informatikai szolgáltatással foglalkozó vállalkozás – sajtóértesülések szerint az Eclipse – bevételeihez kapcsolódó adócsalás elleplezését szolgálták. A nyomozás jelenlegi adatai alapján a vizsgált időszakban csaknem húsz vállalkozást érintően mintegy hárommilliárd forint adóhiányt sikerült megállapítani, s ezzel egy időben tízmilliárd forintot mostak tisztára. Az érintett magánszemélyek és vállalkozások bankszámláin mintegy 52 millió forintot zároltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.