Újabb MSZP-s tart a börtönbe

Két és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla Weiszenberger Lászlót, Zuschlag János volt kiskunhalasi képviselő párttársát befolyással üzérkedés miatt. Az egykori kistérségi megbízott büntetését így enyhítették, mert a bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy a fiatalember hivatalos személyként követett volna el vesztegetést.

Török László
2010. 03. 26. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Weiszenberger László nem jelent meg az ellene folyó büntetőper tegnapi ítélethirdetésén, ezért nem hallhatta, hogy a Szegedi Ítélőtábla enyhítette az első fokon kiszabott ötéves börtönbüntetését. A fiatalember törvénytelen működésére a Zuschlag János ellen folyó nyomozás során derült fény, előkerült ugyanis egy videofelvétel 2005 áprilisából, amelyen Weiszenberger egy vállalkozónak arról beszélt, ellenérték fejében el tudja intézni, hogy az illető vissza nem térítendő állami támogatást kapjon. Az anyagot a Hír TV nyilvánosságra is hozta. A nyomozás kiderítette, hogy a kiskunhalasi MSZP-ben politizáló férfi a támogatás folyósítása után jelezte a vállalkozónak, ötmillió forintra tart igényt, mert a pályázatot elbíráló minisztérium egyik döntéshozóját is meg kell kenni. A pályázatot a Miniszterelnöki Hivatal volt területpolitikai kormányzati hivatala bírálta el, amely 17 millió forintot ítélt meg. Az eredményről Nagy Sándor államtitkár tájékoztatta a vállalkozót.
Tavaly februárban a Bács-Kiskun Megyei Bíróság hivatalos személyként, hivatali befolyással üzérkedés bűntettében, valamint hivatali vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek a politikust. Tegnap Szegeden a bíróság a vádlottat felmentette a hivatali vesztegetés vádja alól, mivel egy kistérségi megbízott nem lát el közhatalmi, államigazgatási feladatot, ezért nem tekinthető hivatalos személynek.
– Aki pedig nem hivatalos személy, az nem tudja elkövetni a hivatali vesztegetés bűntettét – mondta ki az ítélőtábla, amely egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Weiszenberger két és fél év börtönbüntetést kapott, a közügyektől pedig három évre eltiltották. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik, mert a fellebbviteli főügyészség jelezte, nem fogadja el a döntést. Bene Zoltán ügyvéd még nem nyilatkozott, hogy további enyhítésért fellebbeznek-e, ám jelezte, részben elégedett az ítélőtábla döntésével.
Az eljárás során nem sikerült megállapítani, hogy a vádlott – aki bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett – rendelkezett-e olyan minisztériumi kapcsolatokkal, amelyekre hivatkozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.