Veres: Sukoró körül minden szabályos volt

2010. 03. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veres János többszörösen felelős a sukorói ingatlanpanamáért, mert pénzügyminiszterként megakadályozhatta volna, hogy 700 millió forintos kár érje az államot, s a koncessziós szerződés körüli szabálytalanságoknak is elejét vehette volna – mondta lapunknak Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója, aki a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás visszásságai miatt Bajnai Gordon és Veres János ellen is feljelentést tett.
Budai emlékeztetett: Veres pénzügyminiszterként felügyelte a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, amely minisztersége alatt hajtotta végre a telekcserét a kaszinóberuházást jegyző Joav Blum javára úgy, hogy az államnak 700 milliós kára, a befektetőnek ugyanennyi extraprofitja keletkezett. Budai szerint Veresnek észre kellett volna vennie, hogy túlértékelték Blum Pest megyei gyümölcsösét. Feltűnő, hogy a befektetőkkel ugyancsak Veres pénzügyminisztersége alatt hozták tető alá viharos gyorsasággal a koncessziós szerződést. Ez felveti a szabálytalanság gyanúját. Budai közölte: Oszkó Péter arról tájékoztatta, hogy a beruházás teljes mértékig Veres pénzügyminiszterségéhez köthető, ő csak megörökölte azt.
Veres János kérdésünkre elmondta: miniszterként a törvények értelmében csak a többmilliárdos ügyletek kapcsán volt joga beavatkozni közvetlenül a vagyonkezelő által vitt ügyekbe. A sukorói telekcsere viszont nem tartozott ebbe a körbe, hiszen még az egymilliárd forintot sem érte el. A koncesszió kiadása kapcsán pedig kijelentette: annak előkészítése az ő minisztersége alatt a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően történt, a szerződés aláírásakor viszont már régen nem ő volt a pénzügyminiszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.