180 milliót adott az MSZP Zuschlagnak?

Az egykori ifjúsági minisztérium dolgozói, köztisztviselők is kezdeményeztek alapos vizsgálatot a Zuschlag-féle szervezetek pályázati tevékenységével kapcsolatban, a Gyurcsány Ferenc vezette tárca döntéshozói azonban nem voltak partnerek a visszaélések feltárásában – nyilatkozta Lados István a Hír TV-nek adott exkluzív interjújában.

Munkatársunktól
2010. 04. 17. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súrolja a tudatosságot, ahogy a minisztérium vezetői segédkeztek a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezeteknek, hogy a „pénzt kitalicskázzák” – jelentette ki a volt szocialista képviselő korábbi személyi titkára a Hír TV Célpont című műsorának különkiadásában. A nem jogerősen két év börtönbüntetésre ítélt fiatalember elmondta, hogy egy alkalommal a Nemzeti Civil Alap egyik referense – akit egyébként tanúként is kihallgattak – javasolta a Gyurcsány vezette tárca döntéshozóinak, hogy indítsanak átfogó vizsgálatot azon szervezetek vonatkozásában, amelyek később a Zuschlag elleni eljárásban is felmerültek, és fiktívek voltak. Lados közölte, hogy a minisztériumból „lekezelő és hányaveti” választ kapott a kezdeményező, jelezték neki, hogy egy ilyen ellenőrzés nem hozna eredményt, ezért nincs is értelme ilyen dolgokkal foglalkozni.

*

Zuschlag volt személyi titkára beszélt arról is, hogy volt főnöke a Fiatal Baloldal elnöksége körében is rendszeresen kérkedett kapcsolatrendszerével. Az egyik kihallgatott tanú például kijelentette, hogy Mesterházy Atilla (ő akkor az ifjúsági ügyekért felelős politikai államtitkár volt a minisztériumban) és Ocsovai Tamás helyettes államtitkár támogatták Zuschlagékat, hogy állandóan nyerjenek. Lados felidézte a 2004 októberében történteket, amikor Zuschlag a Terror Háza előtt viccelődött a holokauszt áldozatain. Elmondta, hogy a politikus „ösztönző pénzt”, több tíz milliót kapott azért, hogy lemondjon mandátumáról. A fiatalember szerint Zuschlag máskor is kapott pénzt a párttól. Amikor nyomozás indult ellene, s látszott, hogy az eljárás komolyra fordul, állítólag 150 plusz 30 milliót adtak neki fájdalomdíjként.
A Zuschlag-per másodrendű vádlottja kifejtette: egy szökésben lévő férfi két és fél milliót kapott azért, hogy ha eljárás indul a fiktív alapítványok miatt, akkor magára vállalja a felelősséget. Lados szerint az ügy elsimításában Lusztig Péter volt baranyai rendőrkapitány, Lamperth Mónika belügyminiszter tanácsadója, később pedig állítólag Gyurcsány Ferenc és Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke segítette Zuschlagékat. Az ügyvéd a hatodrendű vádlott Marsovszky Balázst, a Fiatal Baloldal volt budapesti elnökét védte, akit nem jogerősen két év négy hónap letöltendő börtönre ítéltek.
Lados állításainak egy része a tárgyaláson is elhangzott, arra reagáltatták a nevezett politikusokat is, akik mindezt cáfolták. A szocialisták korábban közölték, érdemben nem foglalkoznak Zuschlag volt személyi titkárának nyilatkozatával, s nem indítanak belső vizsgálatot sem. Nyakó István szóvivő cáfolta, hogy kártalanították Zuschlagot azért, hogy ne induljon a 2006-os választásokon, s visszaadja a mandátumát.
A Lados Istvánnal készített interjú harmadik részét pénteken 21.30-tól, a Hír Televízió Célpont című műsorában láthatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.