Az FKF-et is szétlopták?

A BKV-hoz hasonlóan a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. is az MSZP–SZDSZ-koalíció kifizetőhelyévé vált az utóbbi esztendőkben.

Szilágyi Richárd
2010. 04. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hír Televízió információi szerint a közlekedési cégnél megismert módszerrel Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester korábbi tanácsadója, Mesterházy Ernő tartotta rövid pórázon az FKF Zrt. vezetését, ők szabták meg, kikkel kössenek szerződést, milyen közbeszerzési eljárásokat írjanak ki. Sőt, azt is megkövetelték, hogy Hagyó „házi” ügyvédi irodáját, a Horváth, Dóczi & Léhmannt, illetve a Mesterházy által futtatott Polgár és Bebők Ügyvédi Irodát bízzák meg jogi tanácsadással.
A Hagyóék által favorizált ügyvédi irodák aztán úgy írtak ki százmilliós értékű közbeszerzéseket, hogy azok nyerteseit előre borítékolták. A tendereken a kiválasztott társaságokon kívül másnak esélye sem volt nyerni. Hogy kiknek kellett győzniük, azt Hagyó vagy Mesterházy szabta meg. A Hír TV szerint az egyik félmilliárdos közbeszerzés után a győztes cég 70 millió forintot juttatott vissza a Főpolgármesteri Hivatalnak.
A közterület-fenntartó kiszolgáltatott helyzetére jellemző, hogy a vállalat két volt munkatársa korábban arról számolt be: az önkormányzati cég saját költségén volt kénytelen felújítani Demszky Gábor jelenlegi és felesége korábbi lakását. Rámutattak: a munkálatokat fiktív bizonylatokkal számolták el a társaság könyvelésében. Hozzátették, rendszeresen fel kellett díszíteniük Demszky budakeszi házának fenyőfáit.
György István, a Fidesz–KDNP kőbányai országgyűlési képviselőjelöltje lapunknak adott interjújában arról beszélt, hogy az ellenzéki frakció jelenleg az FKF Zrt. belső szállítmányozásának kiszervezését vizsgálja. Arról tájékozódnak, hogy történt-e jogsértés vagy visszaélés az önkormányzati tulajdonban álló cégnél a százmilliós értékű eszközpark kiszervezésekor. Bár a képviselőjelölt komoly előnnyel várja a választások második fordulóját az MSZP eddigi egyik legjobb körzetében, szerinte még semmi sincs lefutva.
Részletek a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.