Dupla pénzt akartak a rendőrségtől?

Kétszer akart pénzt kapni egy vállalkozás ugyanazért a dokumentációért a rendőrségtől – ezért tett feljelentést Bencze József országos rendőrfőkapitány a Központi Nyomozó Főügyészségen hétfőn. A gyanús ügyekre az Országos Rendőr-főkapitányság belső ellenőrzésekor derült fény. A főkapitány által elrendelt vizsgálat több szabálytalanságot is talált.

Munkatársunktól
2010. 04. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már három olyan feljelentés érkezett az elmúlt hetekben a Központi Nyomozó Főügyészségre, ami felveti a hűtlen kezelés gyanúját, és aminek prominens rendőri vezetők is érintettjei lehetnek. Egyes dokumentumokban Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány és Bencze József országos rendőrfőkapitány neve is felmerül. A legutolsó feljelentést azonban – amint azt megírtuk – hétfőn maga Bencze József tette.
– Hűtlen kezelés bűntette miatt, ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) gazdasági főigazgatósága által kötött egyes megbízási szerződések miatt – nyilatkozta lapunknak Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője. Hozzátette: a szerződéseket az ORFK Ellenőrzési Szolgálata fedezte fel saját feladatkörében eljárva. A Népszabadság információi szerint a belső ellenőrzés bukkant rá két szerződésre, amelyet ugyanazzal a céggel kötöttek meg, s amelynek a teljesítése címén a vállalkozás ugyanazt a dokumentációt kétszer is megpróbálta eladni az ORFK-nak. A rendőrség a második teljesítés díját visszafizettette a céggel. A napilap szerint a gazdasági főigazgatóságon a belső vizsgálat befejezése és az ügyészségi feljelentés hírére többen máris csomagolni kezdtek.
A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn feljelentéskiegészítést rendelt el a Bencze József országos rendőrfőkapitány ellen egy magánszemély által tett feljelentés tárgyában, ami a kapitány hivatali gépkocsihasználatát, lakásügyekkel és tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos felelősségét is firtatja. Bencze neve ráadásul az ügyészséghez még a múlt héten érkezett névtelen levélben is szerepel. Ez az a dokumentum, ami Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány egyes polgárőrszervezetekkel kötött szerződéseiről azt állítja, hogy indokolatlan volt.
A Népszabadság szerint Tóth Gábor budapesti és Bencze József országos rendőrfőkapitány ellen kevéssel azután tettek feljelentést álnevet használó ismeretlenek, hogy az ORFK belső ellenőrzése vizsgálni kezdte a gazdasági főigazgatóság szerződéskötési gyakorlatát. A lap szerint ez azzal függ össze, hogy a rendőrségen a kormányváltás előtt mindig nagy a helyezkedés, és a rendőrségi belháború fő eszköze a feljelentés.
Nemtelen, alaptalan és személye elleni támadásnak nevezte Bencze József országos rendőrfőkapitány az ellene, valamint Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány ellen tett feljelentést a rendőr képzőművészek budapesti kiállításának megnyitóján tegnap. Hozzátette, a választások előtt néhány nappal valaki vagy valakik a rendőrség első számú vezetőit vették górcső alá, és próbálták meg ellehetetleníteni és lejáratni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.