Elillanó mentelmi jogok?

Szilvásy György volt titokminiszter és Hatvani Csaba Terézváros MSZP-s alpolgármestere ellen felfüggesztették a büntetőeljárást, mivel előbbi a szocialisták országos listáján, utóbbi a párt egyéni jelöltjeként indul a választásokon. Az ügyészség kezdeményezte mindkét gyanúsított mentelmi jogának felfüggesztését. Eközben Kolompár Orbán roma vezető mentelmi jogának a felfüggesztését a bíróság, Földesi-Szabó Lászlóét, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnökéét pedig a vám- és pénzügyőrség indítványozta.

2010. 04. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztette a büntetőeljárást Szilvásy György ellen a Központi Nyomozó Főügyészség az UD-ügyben, mert a volt titokminiszter felkerült az MSZP országos listájára, s így átmenetileg mentelmi jogot szerzett – tudta meg a Hír Televízió. Lapunk megkeresésére Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője tájékoztatott arról is, hogy: a terézvárosi alpolgármester, Hatvani Csaba (MSZP) ellen is felfüggesztették az eljárást hétfőn, miután ő egyéni képviselőjelöltként indul a választásokon a főváros VI. kerületében. Kiemelte: kedden előterjesztést tettek a Legfőbb Ügyészség felé, javasolva, hogy kezdeményezzék az Országos Választási Bizottságnál mindkét gyanúsított mentelmi jogának felfüggesztését.

Különleges adatok

Szilvásy György az MSZP országos listáján a 75. helyet kapta meg, annak ellenére, hogy tavaly májusban gyanúsítottként hallgatták őt ki az UD-ügyben. A főügyészség szerint a volt titokminiszter jogtalanul adta át a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak azokat a lemezeket, amelyeken az UD Zrt.-t érintő lehallgatott telefonbeszélgetések voltak. Ezzel különleges személyes adattal való visszaélést követett el, amelyért akár három év szabadságvesztés is kiszabható.

Vagyoni hátrány
Hatvani Csabát annak ellenére indította képviselőjelöltként az MSZP Terézvárosban, hogy az alpolgármester két büntetőügynek is gyanúsítottja. Hatvanit egyrészt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják, amiért MSZP–SZDSZ-es önkormányzati képviselőtársaival együtt megszavazta az Andrássy út 47. szám alatti palota áron aluli értékesítését. A műemléki védelem alatt álló épületet 2004-ben 150 millió forintért adták el, azonban az adásvételi szerződést azóta a bíróság megsemmisítette. Az alpolgármestert emellett felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel is gyanúsítják a kerékbilincselési ügyben, mert az ügyészség szerint rávette a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, hogy egy, a kerületben szabálytalanul parkoló autóról a költségek megfizettetése nélkül szereljék le a kerékbilincset.

Háromszoros vádlott

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke mentelmi jogának felfüggesztését kérte az OVB-től a Kecskeméti Városi Bíróság – közölte tegnap a Magyar Hírlap Sárközy Szabolcsra, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság sajtószóvivőjére hivatkozva. Ismert, a roma vezető az MCF Roma Összefogás Párt egyetlen országgyűlésiképviselő-jelöltje. Kolompár három, mostanra egyesített büntetőügy vádlottja, a törvény szerint azonban jelöltsége idejére megilleti a mentelmi jog. A bíróság a választási eljárás végéig felfüggeszti az ellene folyó eljárást, hacsak az OVB nem függeszti fel a mentelmi jogát.

Egymásért
A vám- és pénzügyőrség eközben Földesi-Szabó László, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnöke mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte, miután 225 millió forintos adócsalással gyanúsítják. Földesi-Szabó ellen egy másik, milliárdos csempészet miatt indított eljárás már bírói szakban van. Két hete a férfit Pakson képviselőjelöltként regisztrálták, ezért mindkét eljárást meg kellett szakítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.